Bij het aanvragen van een autoverzekering wordt er altijd gevraagd of je hem zakelijk of privé gebruikt. Dit kan namelijk een grote invloed hebben op de premie. Maar wanneer kan je de auto in een gewone verzekering doen? En wanneer moet je nou toch die duurdere zakelijke autoverzekering kiezen?

Privé gebruik

Naar je werk rijden, ook wel bekend als woon-werkverkeer valt onder privé gebruik van je auto. Als je af en toe eens zakelijk iets weg brengt dan is het nog steeds een privé gebruik, en hoef je dus niet aan te geven dat je een zakelijke verzekering nodig hebt.

Zakelijk gebruik

Wanneer moet je dan wel een zakelijke verzekering kiezen? Zakelijk gebruik is bijvoorbeeld het gebruiken van je auto als taxi, koerier of lesauto. Maar ook als je de auto op naam van je bedrijf zet en hier vervolgens klantbezoeken mee doet valt dit onder zakelijk gebruik. Ook alle vormen van betaald vervoer vallen onder zakelijk gebruik, en hiervoor heb je dus een zakelijke autoverzekering nodig.

Wat is dan het verschil?

Voertuigen die zakelijk gebruikt worden maken vaak meer kilometers, en zitten langer op de weg. Hierdoor is de kans op ongelukken in verhouding groter en is dus ook de premie van de auto duurder. Een ander belangrijk verschil is dat een zakelijke autoverzekering rekening houdt met een wisselende bestuurder. Waar een normale verzekering het niet toestaat dat de auto veel verschillende bestuurders heeft.

Een ander vooral administratief verschil is dat de zakelijke autoverzekering de mogelijkheid heeft om de btw te bereken. Je betaald dan een lagere premie, omdat ook de schade zonder btw wordt uitgekeerd. Je neemt op dat moment de btw dus voor eigen rekening.

Dekkingssoorten

Net als bij een gewone verzekering kan je bij de zakelijke variant kiezen voor verschillende soorten dekking. Is de zakelijke auto vrij nieuw, dan kies je natuurlijk voor de all-risk singulair for asthma. Maar is de auto die zakelijk gebruikt wordt weer net wat ouder dan kan het voordelig zijn om gewoon WA dekking te kiezen, of juist WA+ die er net tussen in zit. De keuze is geheel afhankelijk van de waarde van de auto en het budget.

LAAT EEN REACTIE ACHTER