Efficiëntie is alles, zeker wanneer het aankomt op magazijnbeheer. In een optimaal functionerend magazijn is er sprake van strakke communicatie, worden handelingen snel en veilig verricht en is er een hoge mate van orde.

Ben jij verantwoordelijk voor het magazijnbeheer binnen een onderneming, dan kunnen onderstaande tips je helpen om nog doelgerichter te werk te gaan.

1. Hanteer een een logische magazijnindeling

Eén van de meest belangrijke eigenschappen van een goed functionerend magazijn is dat er altijd sprake is van een logische indeling van stellingen, producten en goederen.

Dit houdt in dat gerelateerde productgroepen altijd bij elkaar staan en dat het voor magazijnmedewerkers direct duidelijk waar zij moeten zijn. Ze moeten de magazijnindeling als het ware kunnen dromen. Op deze wijze is er minder aansturing nodig en wordt er ook geen tijd verloren aan het zoeken naar specifieke producten.

Daarnaast wordt de bedrijfsveiligheid op deze wijze sterk vergroot. De kans op rondslingerende producten wordt namelijk geminimaliseerd en ook zal er geen sprake meer zijn van “zwervende medewerkers”.

Iedere magazijnbeheerder of manager zou daarom als eerste prioriteit een veilig en geordend magazijn moeten hebben.

2. Investeer in hoogwaardige heftrucks

Een tweede kenmerk van efficiënt magazijnbeheer is dat er gewerkt wordt met kwalitatieve apparatuur, technologie en stellingen.

Denk hierbij met name aan gedegen heftrucks. In een groot deel van de Nederlandse bedrijven zien we dat er vaak gewerkt wordt met verouderde of in sommige gevallen zelfs deels defecte trucks.Niet alleen zorgt dit voor een minder veilige werkvloer, ook maakt het bedrijfsprocessen minder efficiënt. Heftrucks dienen altijd soepel en snel te opereren, zodat pallets en goederen direct van punt A naar punt B worden gebracht.

Een heftruck is voor veel ondernemingen een flinke investering, daarom dat er vaak (te) lang gewacht wordt met de aanschaf van een nieuw model wanneer dit nodig is. Bekijk hier een aanbod van hoogwaardige tweedehands heftrucks om kosten te besparen.

3. Maak gebruik van magazijnsoftware

Een derde stap om snel veel winst te behalen bij het efficiënter maken van een magazijn is om te werken met geavanceerde magazijnsoftware.

Op deze wijze wordt de complete voorraad van een magazijn digitaal bijgehouden en heeft de magazijnbeheerder altijd in real-time inzicht in de status van de huidige voorraad. Zo kunnen processen die voorheen menselijke input vereisten geheel geautomatiseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van nieuwe producten wanneer er wordt gedetecteerd dat de voorraad bijna leeg is.

Met behulp van nieuwe technologieën kan dit direct gerealiseerd worden.