Voor veel Nederlandse ondernemers is export naar Duitsland iets vanzelfsprekends. Ook best logisch, want Duitsland biedt natuurlijk een gigantische afzetmarkt en het land is bovendien gemakkelijk bereikbaar. Toch moet je goed op bepaalde zaken letten als je van plan bent export naar Duitsland te beginnen. 

Export naar Duitsland

Duitse bedrijven staan geregistreerd in het Handelsregister. Zo weet je of een bedrijf wel echt bestaat. Via het lokale ambassadenetwerk kan ook informatie over de betrouwbaarheid van een bedrijf gevonden worden.

Verder is het goed te beseffen dat ondanks het feit dat Duitsland tot de EU behoort er nogal wat afwijkende wetgeving van toepassing is bij export naar Duitsland. Zo worden in Duitsland zwaardere keurmerken geëist als het gaat om de IT branche en de installatietechniek.

Ook bij de start van bouwwerkzaamheden zijn toch weer andere vergunningen nodig dan ondernemers in Nederland gewend zijn. In de IXPOS, een business portaal, zijn de regels per dienst of product beschreven.

Nederlandse ondernemers die de regels in de wind slaan, kunnen grote problemen krijgen met bijvoorbeeld de sociale verzekeringsbank en de Belastingdienst.

Licentie 

Begin volgend jaar wordt in Duitsland de verpakkingswet VerpackG ingevoerd. Deze wet geldt voor distributeurs en producenten die voor het eerst goederenverpakkingen naar Duitsland vervoeren.

Kort gezegd moeten producten die bedoeld zijn voor consumenten in Duitsland, per 1 januari volgend jaar over een speciale licentie beschikken.

Lees je dus goed in en voorkom zo hoge boetes en andere nare gevolgen voor je bedrijf als je export naar Duitsland op gaat starten.

Correspondentie 

Hoewel export naar Duitsland vaak iets vanzelfsprekends lijkt, is het zeer verstandig offertes en andere zakelijke correspondentie volgens de ICC Incoterms op te stellen.

Veel mensen denken dat dit alleen noodzakelijk is als je exporteert naar landen buiten de EU, maar dit is dus niet het geval.

Gebruik deze tool ook voor export naar Duitsland. Overigens staat in een Duitse offerte dezelfde informatie als je in Nederland gewend bent.

De Industrie- und Handelskammer helpt je op de juiste wijze corresponderen met de Duitse markt.

Invoerrechten 

Vanwege het ontbreken van fysieke grenzen hoeven geen invoerrechten voldaan te worden. Je Duitse handelspartner draagt btw af. Check dus het btw nummer van het bedrijf waarmee je handel drijft. Heeft dat bedrijf geen btw-nummer, factureer dan eerst volgens de in Nederland geldende btw. De geldende tarieven en andere informatie over btw is overigens te vinden op de website van de Belastingdienst. Op de website van Duitse douane staat daarnaast alle informatie over de verbruiksbelastingen in Duitsland. Als je handelt met dieren of dierlijke producten kan het zijn dat er ook afwijkende regelgeving is. Dit is na te vragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bron: ecommercewebshops.nl