Het kan soms erg moeilijk zijn, het leven vanuit een optimistisch oogpunt bekijken. Echter is een noodzakelijke eigenschap van succesvolle ondernemers dat zij altijd kansen zien en niet snel bij de pakken neer gaan zitten. 

Nu is natuurlijk niet iedereen van nature een optimist, maar gelukkig zijn er een aantal zeer effectieve technieken om je gedachtepatroon een optimistische wending te geven. Hoe precies?

Lees snel verder en we belichten de belangrijkste technieken.

1. Maak een lijst van de goede aspecten in je leven

Een zeer effectieve methode om snel een optimist te worden is om even een kwartiertje voor jezelf te nemen en alle goed punten van je leven opschrijft.

Dit is een goede techniek aangezien het menselijk brein van nature een nadrukkelijke focus heeft op negatieve elementen, zeker in de hedendaagse Westerse maatschappij.

We maken ons zorgen over alles, maar we vergeten daarbij dat we in de meest bloeiende fase van de geschiedenis leven. Noteer dit. Schrijf op waar je blij mee bent in het leven. Je vriendin? Het feit dat je een eigen auto hebt? Alles wat voor jou een zekere waarden heeft is het opschrijven waard.

We maken ons zorgen over alles, maar we vergeten dat we in de meest bloeiende fase van de geschiedenis leven.

Je zult zien dat je aan het einde van deze simpele taak al snel een veel positievere kijk op de wereld hebt.

2. Los een probleem op

Een tweede goede techniek om optimistischer te worden is om een probleem op te lossen. Dit hoeft geen globaal issue te zijn zoals het oplossen van het klimaatprobleem, denk even wat kleiner. Een probleem kun je deze context het beste lezen als een specifieke taak.

Kies een probleem dat voor jou haalbaar is maar waar je tegen opkijkt. Iets waar je eigenlijk geen zin in hebt. Een goed voorbeeld is het opruimen van je garage, of het invullen van je belastinggegevens.

Dit lijken misschien zeer nutteloze taken om optimistisch van te raken, maar je zult na het oplossen van dit probleem merken dat je blij bent dat je deze taak eindelijk verricht hebt. Zo verdwijnt ook het opkijken tegen deze taak uit je onderbewustzijn en verwijder je negativiteit.

Probeer hiermee steeds iets verder te gaan. Begin klein en bouw zo op naar steeds grotere “problemen”.

3. Verander van routine

Wanneer bovenstaande methoden voor jou geen effect hebben is het misschien tijd voor wat zwaarder geschut. Een derde goede techniek om je leven een positieve twist te geven is om te veranderen van je dagelijkse routine.

Dit soort routine switches zijn een “schok” voor je onderbewustzijn. Het vereist wilskracht en doorzettingsvermogen.

Ook hier kun je weer zelf bepalen hoe groot je deze taak tot uitvoering brengt. Zo kun je beslissen om alleen je ochtendroutine aan te passen. Sta bijvoorbeeld om 6 uur op in plaats van half 8. Doe een korte workout en neem een koude douche.

Dit soort routine switches zijn een “schok” voor je onderbewustzijn. Het vereist wilskracht en doorzettingsvermogen. Slaag je hier echter in dan zul je zowel bewust als onbewust je een stuk beter voelen, je beseft dat het mogelijk is om controle te nemen over je leven, en daarmee je kijk erop.

Heb jij last van een pessimistisch gevoel? Probeer deze 3 onconventionele methoden een aantal weken uit en je zult zien dat het effect heeft!