Iedere ondernemer met internationale klanten kent het wel: het geven van een presentatie aan mensen over de hele wereld. Dus presenteren aan mensen die je nog nooit gezien hebt.

Hoe bereid je de presentatie voor?

Presenteren is een belangrijk onderdeel van werken, dus ook van digitaal werken. Presenteren kan soms al erg gecompliceerd zijn, maar een online presentatie voor mensen over de hele wereld is een hele uitdaging. Daarom zijn er verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden.

  • Denk aan de tijdzones. Zorg ervoor dat iedereen klaar kan zitten op een redelijk comfortabele tijd. Dit kan betekenen dat jij wat later of vroeger dan je gewend bent, je presentatie moet geven.
  • Zorg ervoor dat je computer en de benodigdheden goed werken.
  • Zorg voor een duidelijke communicatie.
  • Gebruik eventueel een datumprikker zodat iedereen een schappelijke datum en tijd door kan geven.

Hoe doe je de presentatie?

Een handig programma om de presentatie uit te voeren is Skype. Hiermee kun je gratis videobellen over de gehele wereld. Je kunt echter ook programma’s als Hangouts gebruiken, of een digitale presentatie maken en die rondsturen. Maar het is het natuurlijk het leukste als je ook echt contact hebt met je publiek.

Met een goede presentatie kun je je business identiteit echt laten zien aan mensen, dus kies de manier uit die het beste bij je past. Voor je presentatie kun je een PowerPoint op de achtergrond gebruiken, maar je kunt ook gebruik maken van een digitaal whiteboard of misschien zelfs wel een zelfgemaakte video of Prezi.

Houd met deze programma’s rekening met je computer en apparatuur. Zorg voor een goede webcam, zodat iedereen je goed kan zien. Gebruik zo nodig een externe microfoon en spreek luid en duidelijk. Spreek niet te snel, zo voorkom je fouten in je spreektaal en geef iedereen voldoende gelegenheid om vragen te stellen, mocht iemand iets niet begrijpen.

Maak gebruik van de voordelen van deze manier van presenteren. Ook via het internet kun je non-verbale communicatie overbrengen of een sfeer creëren voor je kijkers. Onthoud vooral dat jij de controle hebt over de presentatie en deze kan sturen hoe je maar wil.

Dingen om rekening mee te houden

Denk vooral aan eerdere, eenvoudigere presentaties. Vergeet niet de zaken die je daar als vanzelfsprekend beschouwde, ook hier toe te passen. Een verzorgd uiterlijk, goed opgebouwde Powerpoint en een duidelijke spreektaal zijn ook nu erg belangrijk. Een paar keer oefenen met collega’s is zeker aan te raden als je onzeker bent over je presentatie-skills.

Zoals je ziet, zijn er vele mogelijkheden voor het geven van een online presentatie. Laat je zeker niet intimideren of beperken, en ga er met goede zin in!