Het einde van het jaar is in zicht, vele ondernemers maken zich alweer druk om het opstellen van de externe verslaggeving. Maar voor de ondernemers die het hele jaar hun administratie gewoon goed bijhouden, zou het opstellen van de externe verslaggeving niet zoveel werk moeten zijn.

Maar in de praktijk ontbreekt er altijd wel iets aan de administratie van een bedrijf. Het is in de wet verplicht om een kloppende jaarrekening op te stellen, doe je dit niet dan overtreed je de wet.

Weten wat er van je verwacht wordt

Als eenmanszaak ben je niet verplicht om je jaarrekening bij de Kamer van Koophandel in te leveren. Maar klein of groot bedrijf, iedereen is verplicht om een deugdelijke administratie te voeren.

Mocht het voorkomen dat je een jaarrekening nodig hebt, dan is het wel handig als je deze gewoon hebt. Maar ook verschilt het per bedrijf wat er in de jaarrekening moet staan. Hoe groter je bedrijf is hoe meer je op moet nemen in je jaarrekening.

Begin op tijd met je jaarrekening

Om te voorkomen dat je moet stressen, is het verstandig om op tijd te beginnen met je jaarrekening. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf, heb je tot maximaal 13 maanden de tijd na het boekjaar om dit te doen.

Als je twijfelt of geen tijd hebt, is het wellicht beter om het opstellen van de jaarrekening uit te besteden aan bijvoorbeeld een accountant. Want ongeacht de rechtsvorm van je bedrijf, kun je als eigenaar aansprakelijk worden gesteld omdat het financieel inzicht van je bedrijf niet in orde was.

Boekhouden in een goed programma

Vroeger werkten we alleen met bonnetjes en deden we de boekhouding met papier. Tegenwoordig gaat natuurlijk alles digitaal. Ondanks dat er heel veel online boekhoudprogramma’s op de markt zijn, wordt er door met name kleine bedrijven nog een boekhouding bijgehouden in Excel.

Ook voor kleinere ondernemers is het handig om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Het voordeel hiervan is namelijk dat je vaak met 1 druk op de knop een BTW aangifte kunt