Er is geen enkele manier om te omschrijven hoe het voelt om verpulverende stress en onzekerheid te dragen. Voelen we paniek, dan is het bijna onmogelijk om werkbare en weloverwogen oplossingen te vinden voor onze problemen.

Het gevoel van stress is één van de meest beangstigende en krachtige ervaringen op het pad naar succes. Ondernemerschap zit vol oneerlijke situaties, matige communicatie, leugens, teleurstellende zakenpartners, geldverlies, verloren deals en andere tegenslagen.

In stressvolle situaties is het makkelijk om het gevoel te krijgen dat alle controle weg is en kan enorme onzekerheid, spanning, angst en zelfs verdriet het van ons overnemen. Het gevoel van machteloosheid werkt verlammend, op alle niveaus van het zakenleven.

En toch, zonder deze gebeurtenissen zouden we nooit het pad van succes kunnen inslaan. De weg naar de top is inherent verbonden aan problemen, zelfs voor de allergrootsten van deze tijd.

1. Val niet in herhaling

Ga nooit terug naar datgene dat je omlaag heeft gebracht. Van nature gaan mensen vaak terug naar oude gewoontes, goed of slecht. Maar zoals ze in het Engels mooi zeggen: betray me once shame on you, betray me twice shame on me.

Met andere woorden: het is je eigen verantwoordelijkheid om je niet twee keer aan dezelfde steen te stoten. Verbreek banden met slechte gewoonten, mensen en gevoelens. Beweeg door naar iets groters, beters en meer waardevol met alle tijd en inspanning die nodig is.

2. Het slijt met de tijd

Uit onzekerheid, stress en chaos komt nieuw succes voort
Uit onzekerheid, stress en chaos komt nieuw succes voort

Stress en ontberingen slijten met de tijd, hoe vervelend ze op het moment zelf ook zijn. Het duurt even, maar vroeg of laat draaien je verschrikkingen zich om in wijze lessen en triomfen.

Wees geduldig, focus je op je werk en vind acceptatie voor de situatie waarin je je bevindt. Langzaam maar zeker zal alles op zijn plek vallen. Misschien niet direct zoals je het zou verwachten, maar wel op een manier dat het een plek krijgt en je door kunt.

3. Kraters worden opgevuld

Kansen die verloren gaan of beslissingen die niet juist genomen worden: ze laten soms gapende kraters achter. Maar net als in de natuur, worden gaten op den duur weer gevuld.

Dat geldt ook voor mensen. Geloof in een ommekeer die het gat vult op een manier die bij je past.

4. Pijn verdwijnt altijd

Stress en ontberingen zijn pijnlijk, erg pijnlijk zelfs. Het leven is dan ook niet altijd zo mooi als je zou willen, maar eerder een golfbeweging van slechte en goede momenten.

Moed is uiteindelijk niet iets wat je hebt, maar wat je doet.

Houd vertrouwen, blijf vooruit kijken en langzaam zal je harde werk zich uitbetalen. Voel je stress, blijf dan gefocust op je einddoel. Besluit je vooruit te blijven gaan, dan creëer je zelf het licht aan het einde van de tunnel.

5. Wees moedig

Ontberingen en stressfactoren kunnen compleet verlammend op je werken. Dat voel niet alleen jij, maar ook die ene persoon die altijd zo zelfverzekerd lijkt te zijn. In een goed team is dit duidelijk en pak je samen problemen aan.

De enige manier om van angsten af te komen is door ze onder ogen te komen en door te gaan wanneer je het gevoel hebt te verlammen. Laat je het toe om verlamd te raken, dan is de kans er ook niet om weg te komen uit het gat.

Niets leert je meer over onzekerheden dan deze onzekerheden te onderkennen en doorbreken.

Moed is uiteindelijk niet iets wat je hebt, maar wat je doet.

6. Je komt altijd bovendrijven

Hevige stress en ontberingen halen het overlevingsinstinct in je naar boven. Ook de moeilijkste situaties zul je vroeg of laat te boven komen als je dit wilt.

Wanneer je geen andere mogelijkheid hebt dan doorgaan, doe je dit ook. Wel moet je jezelf dit opdringen en de gevoelens van opgave negeren. Niets leert je meer over onzekerheden dan deze onzekerheden te onderkennen en doorbreken.

7. Je gaat het beter begrijpen

Uit moeilijke situaties die op dat moment uitzichtloos lijken, leer je uiteindelijk hoe je in de toekomst moet handelen. Iedere keer dat je een dergelijke ervaring doorgaat, leer je weer bij.

In de toekomst leer je de situaties op tijd herkennen en kom je niet meer even diep in een gat terecht.

8. Stress en ontberingen vormen een waardevolle training

Een proces van stress en ontberingen doorgaan traint je voor de toekomst. De stap naar de volgende etappe van je leven en carrière heeft tegenslagen nodig. Hoe verder je komt, hoe meer er van je gevraagd wordt, op alle denkbare vlakken. Een manager wordt geacht een team te leiden hen door moeilijke situaties heen te trekken.

Stress in een eerder stadium bereid je voor op de omgang met situaties in het volgende stadium. Stress is op deze manier waardevol. Een pijnlijke, maar nuttige les.

Verandering kan stressvol en extreem lastig zijn, maar veranderingen zijn er om beter van te worden

9. Verandering komt altijd

Mensen zijn doorgaans routine-dieren: we leven in patronen en houden ons hier soms angstvallig aan vast. Geloof erin dat verandering in je leven of carrière betekent dat het waarschijnlijk nodig was om een volgend stadium te bereiken.

Verandering kan stressvol en extreem lastig zijn, maar veranderingen zijn er om beter van te worden. Ze geven je een kans om vooruit te gaan. Situaties zullen altijd blijven veranderen, dus het is beter om hier rekening mee te houden dan ze tegen proberen te houden.

Door simpelweg door te gaan doorbreek je stress en word je sterker
Door simpelweg door te gaan doorbreek je stress en word je sterker

10. Laat het gaan

Soms moet je iets simpelweg laten gaan. Die ene kans voor je onderneming, die ene vacature, die promotie of misschien die ene geliefde. Je vasthouden aan iets dat in feite kansloos is zuigt je energie weg zonder enig resultaat.

Het enige dat je nu kunt doen is het laten gaan en er vrede mee hebben. Je angstvallig vastklampen aan verloren zaken blokkeren nieuwe kansen en inzichten en dat is doodzonde.

11. Wees onafhankelijk in je leven

Niet maakt je meer afhankelijk van jezelf dan stress en angst. Het is aan jou om deze twee zaken te doorbreken. Je leert jezelf het beste kennen in deze lastige tijden.

Dit is waar je echte onafhankelijkheid leert kennen. Onafhankelijkheid om zelf te bepalen wat je volgende stap kan en moet zijn. Onafhankelijkheid over je omgang met stress en onafhankelijkheid in je uiteindelijke vervolgkeuze.

Wees de baas over jezelf en toon onafhankelijkheid van deze gevoelens: het is aan jou om ze te doorbreken.

12. Na regen komt zonneschijn

Een cliché die maar om één reden een cliché is: hij klopt volkomen. Het kan voelen alsof je aan het verdrinken bent: verliezen, concurrentie die je lijkt te verpulveren, een baan die aan je neus voorbij gaat, ontslag.

Wat er ook gebeurt, met de juiste mindset kom je hier uit, sterker dan tevoren. Gevoelens van stress, angst, onzekerheid en ontberingen raken iedere mens in de ziel. Het moeilijkste is dat je rationeel weet dat ze wel overgaan, maar je gevoelsmatig dit niet kunt inzien.

Het is een pijnlijke route wanneer het slecht gaat op zakelijk of privégebied, maar een route die je ook naar de top kan brengen.

Niet voor niets richten de meest succesvolle zakenmannen en -vrouwen zich bij advies aan beginners op het doorbreken van moeilijke periodes: iedereen ondergaat ze, maar niet iedereen pakt ze met beide handen aan zoals zij dat hebben gedaan.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER