Teambuilding is een belangrijk onderdeel tijdens de vorming en instandhouding van een goed geolied team. Als manager ben je vaak verantwoordelijk voor het bedenken en vervolgens organiseren van teambuilding activiteiten. Teambuilding tips nodig?

Lees dan snel verder.

Dat kan nog vrij pittig zijn, want niet alleen moet de activiteit boeiend zijn, maar ook nuttig vanuit een teambuilding perspectief. Om je een handje te helpen heeft Managing IT vijf gratis teambuilding tips opgesteld voor het organiseren van teambuilding activiteiten.

1. Samenwerking als uitgangspunt van teambuilding – Teambuilding Tips

Het belangrijkste doel van teambuilding is dat het team beter gaat functioneren, waarvoor samenwerking van groot belang is. Om de onderlinge samenwerking te verbeteren, is het dan ook belangrijk dat de teambuilding activiteit een samenwerkingsaspect bevat.

Een teambuilding activiteit waar het ieder voor zich is kan leuk zijn, maar heeft waarschijnlijk weinig invloed op de mate van samenwerking binnen het team. Zoek daarom altijd een teambuilding activiteit waar er in teams wordt gewerkt, of waar het gehele team zelfs moet samenwerking.

Niet zelden komen er vanuit het team bovendien originele teambuilding tips, bijvoorbeeld van een eerdere baan.

Een goede teambuilding tip hierbij is om te zorgen voor onderlinge teams van mensen die op de werkvloer niet al een goede samenwerking hebben, maar juist teams samen te stellen op basis van groepen mensen waar nog winst te behalen valt.

2. Teambuilding organiseren samen met het team – Teambuilding Tips

De manager is vaak grotendeels verantwoordelijk voor het organiseren van teambuilding activiteiten, maar dit wil niet zeggen dat het team er zelf niet bij betrokken kan worden.

De ervaring leert dat teams meer plezier hebben in teambuilding activiteiten wanneer zij zelf zeggenschap hebben gehad over het teambuilding uitstapje.

Niet zelden komen er vanuit het team bovendien originele teambuilding tips, bijvoorbeeld van een eerdere baan. Tenslotte toont het betrekken van het team aan dat de manager graag wil dat het team meedenkt.

Het toont het goede voorbeeld, namelijk dat van samenwerking.

teambuilding tips activiteiten
Een hecht team vormt een eenheid, is efficiënt en kan tegen een stootje.

3. Ontdek verborgen kwaliteiten binnen het team – Teambuilding Tips

Een belangrijke teambuilding tip is om te onderzoeken waar eventuele verborgen kwaliteiten liggen in het team. Verbind aan de teambuilding activiteit ook een onderdeel waar men bijvoorbeeld over zichzelf of collega’s spreekt.

Sluit de dag af met een borrel waarin even niet meer gepraat hoeft te worden over werk, teams of samenwerking.

Door een evaluatieonderdeel toe te voegen aan de teambuilding kunnen er sneller stappen gezet worden richting een goed geoliede machine. De activiteit zelf is dan met name voor het onbewuste aspect, de bespreking voor het bewuste aspect van de teamontwikkeling.

4. Biedt ruimte voor echte ontspanning – Teambuilding Tips

Natuurlijk staat een teambuilding activiteit in het teken van teamontwikkeling en het verbeteren van de samenwerking. De sfeer is informeel, maar tegelijkertijd is men nog altijd in het achterhoofd bezig met het hoofddoel: teambuilding.

Sluit de dag af met een borrel waarin even niet meer gepraat hoeft te worden over werk, teams of samenwerking. Laat alle rollen vallen en benader elkaar alsof jullie vrienden zijn in plaats van collega’s.

Dit kan leiden tot de vorming van betere relaties dan voorheen, wat ook kan doorwerken naar de uiteindelijke samenwerking op de werkvloer.

Een essentiële teambuilding tip: word niet dronken als manager, dit kan het imago aantasten.

teambuilding hecht team
Praat over elkaars kwaliteiten en tekortkomingen, maar bied tijdens de teambuilding activiteit ook ruimte informele gesprekken.

5. Ga weg van de werkvloer – Teambuilding Tips

De laatste teambuilding tip, maar niet de minst belangrijke: teambuilding moet gebeuren in een redelijk informele sfeer. Dit is lastig op de werkvloer. Is er tijd en ruimte voor, ga dan altijd naar een andere plek, het liefst zelfs buiten de stad.

Voor veel door derde partijen georganiseerde partijen teambuilding activiteiten is dit sowieso al het geval, maar laat je als manager niet verleiden om te kiezen voor een activiteit in het bedrijfsgebouw, omdat dit bijvoorbeeld makkelijker is qua reistijden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER