Tegenwoordig moet eigenlijk elke webapplicatie of website voorzien zijn van een SSL-certificaat, wil je goed worden gevonden in de zoekresultaten en er zeker van zijn dat mensen überhaupt je website kunnen bezoeken. Dit is voor veel bedrijven oud nieuws, maar wat velen niet weten is dat het helemaal niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn om een SSL-certificaat te krijgen. Sterker nog: het kan helemaal gratis!

De functie van HTTPS

Een webadres dat begint met “https://” in plaats van “http://” laat bezoekers weten dat zij daadwerkelijk de site bezoeken die zij denken te bezoeken.

Verder is de data die tijdens het bezoek wordt uitgewisseld versleuteld, waardoor hackers of andere kwaadwillenden deze niet kunnen achterhalen.

Wat is SSL?

Het zogenaamde SSL-certificaat is een certificaat dat men dient te installeren op de webserver waar de webapplicatie of website op wordt gehost om deze van “http://” naar “https://” om te zetten.

Een SSL-certificaat wordt enkel uitgegeven door speciale providers, waardoor het installeren en verkrijgen van een regulier SSL-certificaat een moeilijke opgave kan zijn.

Let’s Encrypt

Gelukkig bestaat er iets als Let’s Encrypt. Let’s Encrypt is een zogenaamde Certificate Authority (CA), die gratis SSL-certificaten levert voor iedere denkbare webapplicatie of website.

Daarbij dient te worden opgemerkt dat Let’s Encrypt alleen DV (Domain Validation) certificaten levert, en geen EV (Extended Validation) certificaten. Deze laatste zorgt voor een nog betrouwbaardere uitstraling, maar is in de meeste gevallen een overbodige luxe.

Shell access

Om een certificaat voor jouw domein via Let’s Encrypt te verkrijgen dien je aan te kunnen tonen dat je dit domein beheert. Dit doe je met software dat gebruik maakt van het ACME protocol, die in de meeste gevallen op jouw webhost runt.

Om erachter te komen welke methode voor jou het beste werkt, dien je te weten of je wel of niet shell access hebt naar jouw webhost. Je kunt dit het beste vragen aan je hosting provider. Om te lezen welke stappen je vervolgens moet ondernemen in het geval van shell access of juist geen shell access, klik hier.

Advies en implementatie

Wil jij meer advies over welke oplossingen er voor jouw probleem allemaal mogelijk zijn? Bij CL Web kun je terecht voor zowel deskundig advies als ook de implementatie van maatwerkoplossingen. Ook diegenen die graag door een specialist hun webapplicatie laten maken zijn hiervoor bij CL Web op het juiste adres.