Als ondernemer bent u voortdurend op zoek naar mogelijkheden om de omzet van uw organisatie te vergroten. Een hogere omzet zorgt er immers voor, dat u meer kapitaal heeft om bijvoorbeeld in nieuwe productiemethodes of marketingcampagnes te investeren.

Het vergroten van uw kapitaal kan ook door te beleggen met het geld van uw organisatie. Een stijging van de aandelenkoersen zorgt er immers voor, dat u het geïnvesteerde kapitaal terugkrijgt met de winst over deze aandelen.

In dit artikel kunt u alles te weten komen over beleggen. Het is belangrijk om rekening te houden met de risico’s die aan het beleggen zitten. U kunt met een belegging geld verliezen!

Beleggen in aandelen op de Europese beurzen

Er zijn verschillende brokers in Nederland, die de mogelijkheid bieden om geld te investeren in aandelen. Dit kan om een investering in Nederlandse aandelen gaan, maar bijvoorbeeld ook om aandelen op andere Europese of Amerikaanse markten.

Een investering in Amerikaanse aandelen kan extra kosten met zich meebrengen, omdat hier niet op basis van de euro gehandeld wordt.

Zeker als beginnende ondernemer met een relatief klein kapitaal, is het zodoende verstandig om uw op de Europese markt te richten.

Naast de mogelijkheid om in losse aandelen te beleggen, kunt u ook voor een beleggingsfonds kiezen. Een beleggingsfonds wordt door een externe partij beheerd en biedt het voordeel, dat hier standaard een zekere spreiding in aangebracht is.

Spreiding is essentieel bij een belegging in aandelen. U wilt immers voorkomen dat een daling in de aandelenkoersen voor een verdamping van het kapitaal van uw organisatie zorgt.

Zowel bij de investering in aandelen, als bij een investering in beleggingsfondsen is het van groot belang dat u zich vooraf verdiept in dit type beleggingen. Zo verkleint u de kans op een groot financieel verlies.

Crowdfunding als alternatieve investering voor bedrijven

Niet alleen een investering in aandelen op de beurs behoort tot uw mogelijkheden. U kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om crowdfunding te overwegen.

Bij crowdfunding investeert u in MKB’ers, die vrijwel nooit beursgenoteerd zijn. Het geld wat u deze bedrijven verstrekt, wordt gebruikt om de productiecapaciteit uit te breiden, te investeren in nieuwe marketingcampagnes, enzovoorts.

Maandelijks wordt een deel van uw investering terugbetaald, waarbij u rente ontvangt. De looptijd en rente van deze projecten kan onderling sterk verschillen. Gemiddeld genomen biedt crowdfunding u een rendement van 6-7%.

Crowdfunding wordt ook aangeboden voor investeringen in vastgoed. Betaal bijvoorbeeld mee aan de renovatie van een appartementencomplex. De lening die u hierbij verstrekt wordt vervolgens terugbetaald met de huurinkomsten na deze renovatie.

Doordat u bij vastgoed in stenen investeert, heeft u doorgaans iets meer zekerheid dan bij het verstrekken van leningen aan MKB’ers. Dit merkt u ook aan de rente, die bij een investering in vastgoed vaak iets lager ligt.

Het voordeel van crowdfunding is dat u voor spreiding kunt zorgen en dat u het vastgoed niet in uw eentje hoeft te betalen. U doet dit samen met tientallen andere investeerders.