Ben je een sociaal ondernemer? Dan hecht je waarschijnlijk meer waarde aan de maatschappij dan de gemiddelde ondernemer zou doen. Het gaat je niet zozeer om de winst die je kan behalen, belangrijker vind je waarschijnlijk het maatschappelijke aspect van je bedrijf.

Hierbij kun je denken aan het feit dat je het belangrijk vindt om iets te betekenen voor het milieu of de natuur. Maar een manier om je als sociaal ondernemer ook te profileren is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen of in elk geval een plek in de organisatie te geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een plek te creƫren voor zulke mensen.

Vaak zijn dit of mensen die iets lichamelijks hebben, bijvoorbeeld een beperking waardoor ze iets niet kunnen doen, of iets geestelijks, waardoor ze niet het intelligentieniveau hebben wat de rest van je werknemers zal hebben.

Hoe kan ik zoiets aanpakken?

Het is goed om te kijken of je je bedrijf om zulke mensen heen wilt bouwen of dat je liever een implementatie bedenkt om deze mensen een plek te geven naast je andere werknemers. Beide is mogelijk, maar bij de eerste optie moet er meer werk verzet worden om dit te laten werken.

Je moet dan het doel van de organisatie veranderen, net als de werkzaamheden waarschijnlijk. Als je bezig bent een bedrijf op te zetten, dan is dit een goede mogelijkheid. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een productiebedrijf waarbij mensen dingen moeten inpakken of maken.

Dit is laagdrempelig werk wat voor de mensen die wat minder goed functioneren op een normale arbeidsmarkt prima te doen is en je bent op een maatschappelijke wijze nog goed bezig ook.

Hulp inroepen van andere mensen

Je kunt altijd bij het opzetten van zoiets hulp vragen van andere mensen. Een maatschappelijk werker bijvoorbeeld is gespecialiseerd in zoiets en kan je helpen zoiets op te zetten. Je kunt ook eens het gesprek aangaan met andere maatschappelijke organisaties die zoiets in hun bedrijf hebben geplaatst.

Ervaringen helpen je daarmee verder. Verder is het zeker de moeite waard om eens contact op te nemen via de website PSO-Nederland.nl. Ten slotte is het goed om te beseffen dat je een grote maatschappelijke bijdrage levert, dus dat hier ook een financiƫle vergoeding tegenover zou kunnen staan.

Denk je dat dat inderdaad het geval is, dan is het verstandig om hierover in gesprek te gaan met bijvoorbeeld de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER