Bepaalde zaken zoals veiligheid, gezondheid en het milieu worden steeds belangrijker op de werkvloer. Vooral in de bouwwereld is dit erg belangrijk. Daarom is in 1994 de VCA-certificering ingevoerd.

Deze VCA certificering geldt voor bepaalde branches, zoals elektrotechniek, bouwkunde, werktuigbouwkunde, steigerbouw, industriële reinigingsbranche, transport en de civiele techniek.

Wat is VCA?

VCA staat voor VGM Checklist Aannemers. VGM staat dan weer voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. De checklist bevatten alle regels betreffende zaken omtrent veilig werken, hoe kunnen medewerkers zo gezond mogelijk blijven en hoe zo milieuvriendelijk te werken.

Het is dus een totaalpakket om de algehele veiligheid op de werkvloer te verbeteren middels een checklist.

Worden alle vragen op de checklist positief beantwoord dan kan men een VCA certificatie ontvangen. Hoewel het niet wettelijk verplicht is als bedrijf een VCA certificaat te behalen, kunnen opdrachtgevers dit wel van aannemers eisen. Bedrijven dienen zich wel aan bepaalde wettelijke regels te houden.

Aangezien in de VCA deze wettelijke regels zijn opgenomen, is VCA indirect dus wel weer een verplichting.

Werknemers en stagiairs

Een belangrijk onderdeel om een VCA certificaat te verkrijgen, is dat de werknemers en stagiairs, die langer dan drie maanden in dienst zijn een VCA diploma moeten behalen. Voor werknemers en stagiairs geldt dan het diploma basisveiligheid VCA.

Voor opzichters het diploma VOL VCA. Dit diploma is 10 jaar geldig. De werknemer leert zo hoe op de bedrijfsvloer om te gaan met de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften en de gestelde milieueisen.

In deze 10 jaar worden er regelmatig bijeenkomsten gehouden om de kennis op peil te houden. De veiligheidseisen begint immers bij de werknemers zelf.

VCA diploma of VCA certificaat?

Er heerst soms nogal eens verwarring tussen een VCA diploma en een VCA certificaat. Werknemers kunnen geen certificaat behalen en een onderneming geen diploma. De werknemers moeten een diploma behalen.

Wanneer aan deze eis niet voldaan is, dan zal een bedrijf geen certificaat kunnen krijgen. Dit geldt dus voor alle medewerkers die minimaal 3 maanden in dienst zijn.

Het certificaat VCA is enkel het keurmerk dat een onderneming heeft ontvangen en daarmee bewezen heeft dat het voldoet aan de veiligheids-, gezondheids-, en milieueisen.

Werk je veel met offshore personeel, dan heeft u gaan VCA, maar een OPITA en OMEGA certificaat nodig. Hiervoor is de DELTA Safety Bosiet Training de juiste training om af te nemen.