Er is de laatste tijd veel te doen over ondernemers. Moeten ze zwaarder belast worden dan andere burgers, of juist worden ontzien van specifieke lasten en ongemakken? Zijn het puur egocentrische maniakken die uit zijn op eigen gewin, of hebben ondernemers wel degelijk een diepere maatschappelijke functie? Kort gezegd bestaat er nogal wat twijfel over het nut van de ondernemer.

Nu zijn we bij Managing IT wellicht een beetje bevooroordeeld, maar we zullen kort drie argumenten noemen die aantonen dat ondernemers een onmisbaar element zijn in de moderne samenleving.

1. Ze creëren werkgelegenheid.

Een beetje een open deur, maar daarom niet minder belangrijk. Groeiende ondernemingen hebben mensen nodig. Het starten van een onderneming is immers geen eenvoudige taak. Zonder personeel kan daarom vrijwel geen enkele onderneming op lange termijn uitgroeien tot een succesvol bedrijf (op een enkele uitzondering daargelaten natuurlijk).

Zo verschaffen ondernemers werkgelegenheid en vullen ze daarmee een belangrijk aspect in van de samenleving.

2. Ze verhogen de algehele levensstandaard

Ondernemingen zijn succesvol wanneer ze uitblinken in innovatie. Door het samenspel tussen concurrentie en innovatie zal de onderneming met het beste product uiteindelijk aan het langste eind trekken. Hierdoor worden ondernemers gepusht om outside the box te denken en nieuwe en creatieve producten of diensten te leveren.

Hiermee leveren ze een tweede belangrijke bijdrage aan de maatschappij, ze verhogen namelijk de algehele levensstandaard zowel op een directe als indirecte wijze.

Ondernemers verhogen de algehele levensstandaard zowel direct als indirect.

3. Ze voorzien in de behoefte van de bevolking

Dit is wellicht nog wel het sterkste argument. in 99% van de gevallen zullen ondernemers een product maken of een dienst leveren waar vraag naar is. Wat motiveert iemand om te gaan ondernemen? Meestal het invullen van een gat in de markt, het creëren van iets dat mensen nodig hebben.

We kunnen dus wel stellen dat ondernemers het bloed van de hedendaagse samenleving zijn. Ondanks dat er soms nogal een wat negatief imago rond ondernemers hangt is dit een verkeerde perceptie. Ondernemers tillen de gehele maatschappij naar een hoger niveau.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER