In het Nederlands duiden wij SEO aan als zoekmachinemarketing, SEO staat in het Engels Search Engine Optimization. De bedoeling van Search Engine Optimization is om websites beter te laten scoren in de zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google of Yahoo.

Aan de hand van diverse indicatoren bepaalt Google hoe hoog een website in de resultaten van de zoekmachine komt te staan. Deze indicatoren zijn onder andere de kwaliteit van de links, de relevantie van de links en de gebruiksvriendelijkheid van de website.

Linkbuilding belangrijk onderdeel van SEO

Een van de belangrijkste onderdelen van zoekmachineoptimalisatie is linkbuilding. In het kort gezegd is linkbuilding het verzamelen van links van andere websites naar jouw websites.

Het is de bedoeling van deze links om traffic naar jouw website te genereren, de bedoeling van linkbuilding om van de ene pagina naar de andere pagina of website te kunnen surfen. Bij de anchortekst is het belangrijk dat de anchortekst matcht met de website waar de link naar toe gaat.

Het is bij linkbuilding niet de bedoeling dat elke anchortekst het zelfde is,  de zoekmachines hechten er namelijk waarde aan dat er variatie zit in de links. Gebleken is dat de meeste bedrijven er moeite mee hebben om aan goede linkbuilding te doen, dit kan diverse oorzaken hebben.

Zo kan het zo zijn dat ze geen verstand van linkbuilding hebben, of simpelweg door tijdsgebrek. In dit geval zouden ze het kunnen overwegen om hun SEO werkzaamheden te gaan uitbesteden. Er zijn namelijk genoeg online marketing bedrijven met kennis van zaken waar jij je linkbuildingswerkzaamheden kunt uitbesteden.

Voor linkbuilding hoef je (in principe) niet te betalen

Google hecht geen waarde aan betaalde links, betaal hierom nooit voor links, dit komt omdat een betaalde link Google niets kan vertellen over de kwaliteit van de website van de link. Echter kun je wel kiezen om links te gaan ruilen met andere websites.

Door met andere websites te ruilen van links bouw je een linkprofiel op. Hierbij plaats jij een linkje van hun op jouw website en in ruil daarvoor plaatsen zij een link van jou op hun website.