Er wordt vaak gedacht dat een persoonlijke financiële situatie geen invloed heeft op de financiële situatie van een onderneming. Natuurlijk is dit bij een eenmanszaak per definitie wel het geval, maar soms ook bij een besloten vennootschap of andere rechtsvorm. Persoonlijke financiële problemen kunnen zelfs de doodsteek zijn voor een bedrijf dat financieel niet gekoppeld is.

Is de persoonlijke financiële situatie niet onder controle, dan heeft dit ook een significante negatieve invloed op de voortgang van de onderneming.

financieel zakelijk schulden
Bij financiële problemen beheerst het je leven, wat ook zakelijk zijn weerslag heeft.

1. Je ontvangt geen leningen bij financiële problemen

De meest voor de hand liggende reden van de vier uit dit artikel. Is je persoonlijke situatie slecht, dan bestaat de kans dat je door schulden geregistreerd bent bij het bureau kredietregistratie (BKR).

Is dit het geval, dan kan het met name bij kleine ondernemingen bijzonder lastig en vaak zelfs onmogelijk zijn op leningen af te sluiten. Ook het verkrijgen van een creditcard is hoogst problematisch met persoonlijke financiële problemen.

Een alternatief hier is geld lenen van vrienden, familie of een speciale bedrijfsinvesteerder. Deze drie groepen kijken over het algemeen meer naar de lange termijn en niet puur naar de geldsituatie, wat bij banken wel een zeer dominant criterium is voor de beoordeling.

2. Je levert je salaris direct in

Bij ernstige financiële problemen blijft er over het algemeen bijzonder weinig over van het salaris. Zijn de problemen écht groot, dan heb je weinig te zeggen over wat je doet met het salaris.

Een optie kan zijn om jezelf een hoger salaris uit te keren, waardoor je dus direct een hap van de winst van het bedrijf afpakt.

Ben je freelancer of heb je een eenmanszaak, dan staat je persoonlijke geldsituatie nog een stuk meer in verbinding met je zakelijke financiële situatie. De winst van een bedrijf – en daarmee het bestaan – kan ernstig aangetast worden bij persoonlijke schulden.

stress financiele problemen schulden
Financiële problemen leiden tot stress. Stress kan overwonnen worden, maar soms is hier hulp van buitenaf voor nodig.

3. Weigeringen voor deals en zakelijke accounts

Heb je persoonlijke geldproblemen, dan beperkt dit je kansen om bijvoorbeeld een auto te kopen, lening af te sluiten of creditcard aan te vragen. Op dezelfde manier kan de persoonlijke situatie ook invloed hebben op zakelijke aanvragen, met name met een eenmanszaak.

Onderkennen van de situatie is het meest belangrijk, zeker wanneer het duidelijk is dat er hulp moet komen.

Heb je een eenmanszaak, dan wordt het bijzonder lastig om een kantoor te huren als je zelf in de schulden zit. Het lastige is dat je, net als bij een persoonlijke creditcard, ook erg lastig aan een zakelijke creditcard kunt komen. Voor veel ondernemingen is dit een must, waardoor dit directe problemen oplevert.

4. Je persoonlijke situatie beïnvloedt je mentale staat

Dit geldt voor iedere onderneming: van eenmanszaken tot multinationals: heb je geen stabiliteit thuis, dan is het lastig om je te focussen op je werk. Ben je een leidinggevende, dan is het ook bijna een garantie dat je team dit aan je merkt. Dit kan de teamdynamiek sterk aantasten.

Een gebrek aan financiële middelen in de persoonlijke situatie leidt tot stress, angst en soms zelfs verlamming, waardoor je niets uit de vingers krijgt. Hoewel je altijd uit dergelijke dalen kunt klimmen, kan de situatie erg uitzichtloos lijken op dat moment. Het is echter aan jezelf om deze situatie te beteugelen en uiteindelijk te overwinnen.

Dat is lastig en in sommige financiële situaties vrijwel onmogelijk zonder hulp van buitenaf. Onderkennen van de situatie is hierin het meest belangrijk, zeker wanneer het duidelijk is dat er hulp moet komen.

De persoonlijke problemen beheersen je leven, wat een directe weerslag heeft op je werkleven. Schakel altijd hulp in wanneer de situatie uitzichtloos lijkt.

Disclaimer: de personen op de afbeelding zijn puur ter illustratie en zijn niet gekozen vanwege eventuele financiële problemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER