Als we om ons heen kijken, in de rij bij de kassa, bij warenhuizen, groothandels of online shopping, kunnen we ons de vraag stellen of er eigenlijk überhaupt nog wel met de creditcard wordt afgerekend in Nederland.

Het lijkt erop dat, procentueel gezien, de creditcard helemaal uit the picture lijkt te zijn in ons land. De meest gebruikelijke betaalwijzen in ons land zijn toch de welbekende pinpas van je bank en iDeal. Hoe ziet de toekomst er dan uit voor de creditcard in Nederland?

Nederland pint

Nederland is een typisch land van de bankpas. Miljarden betalingen gaan per bankpas. Betalingen die binnen Nederland per creditcard worden gedaan vormen slechts een paar procent van het totale aantal aan betalingen.

Hoe komt het dan dat de creditcard in ons land niet zo geliefd is? Het grote verschil tussen bankpassen en creditcards is dat bij een creditcard de betaling niet gelijk van de rekening wordt afgeschreven maar pas aan het einde van de maand.

De afschrijving van je uitgaven kan dan gedeeltelijk worden afgeschreven of in één gezamenlijke afschrijving. De voordelen van een creditcard bestaan, onder andere, uit verzekerd aankopen doen en bij foutieve transacties waarbij de fout hersteld kan worden.

De creditcard is “níet duur”!

Eén van de redenen waarom de creditcard in ons land niet in de smaak valt is het misverstand: “de creditcard is duur!” Een hinderende gedachte is bijvoorbeeld dat een creditcard staat voor krediet en dat je veel rente zal moeten betalen.

Dit is een spijtig misverstand. De meeste creditcards, die ons land worden gebruikt, zijn de ‘oplaadbare’ (charge cards is de gangbare term) varianten. Het krediet wordt slechts voor één maand geboden.

Wanneer het bedrag in één keer wordt afgelost worden geen extra kosten in rekening gebracht. Wanneer je echter rood staat, heb je met een creditcard te maken met hogere rentes dan bij bankpassen.

Good & bad habits

Verzekering tegen diefstal, schade en verlies; een enorm voordeel bij betalingen met creditcards. Evenals, zoals reeds benoemd, veiligheid bij online aankopen (bij foute transacties of fraude kan geld worden teruggevorderd). Echter lijken deze voordelen niet voldoende om de Nederlandse consument te verleiden.

Het gebruik van creditcards in Nederland stijgt heel langzaam. Voornamelijk worden ze ingezet voor betalingen in het buitenland, wanneer het bijna niet anders kan.

Procentueel gezien hebben de creditcardverstrekkers geen tot weinig succes binnen onze landsgrenzen. Er zal qua imago veel moeten veranderen, om de twijfel en angst bij de consument te verminderen.

Het online vergelijken en aanvragen van creditcards maakt de drempel wat lager en biedt je wat meer transparantie omtrent voorwaarden.