Net als bij de particuliere markt het geval is, kan het ook voor zakelijke partijen uitermate voordelig zijn om over te stappen van energieleverancier. De meeste energieleveranciers hebben speciale acties voor zakelijke partijen. Overstappen is makkelijker dan ooit, doordat het proces online in gang kan worden gezet en de energieleveranciers zelf veel administratief werk overnemen.

Ga je zakelijk energie vergelijken, dan zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden.

Managing-it.nl noemt vier belangrijke zaken om over na te denken tijdens het vergelijken.

1. Type contract

Doorgaans kan er bij energieleveranciers gekozen worden tussen twee verschillende soorten contracten: een vast contract of een contract van onbepaalde tijd.

Bij een vast contract gaat het doorgaans om periodes van 1 tot 5 jaar. Bij een onbepaald contract is er geen tijd vastgelegd.

Het verschil zit met name in de tarieven en rechten die je krijgt bij ieder type contract. Bij een vast contract kun je doorgaans gebruik maken van acties en dus lagere kosten. Tegelijkertijd moet er een boetebedrag betaald worden wanneer je het contract tussentijds eenzijdig wilt opschorten.

Dit probleem is er niet bij een contract van onbepaalde tijd, waarbij doorgaans een opzegtermijn geldt van één tot enkele maanden, zonder bijkomende kosten.

Overigens zijn er energieleveranciers die het boetebedrag tot een betaalde hoogte overnemen wanneer je besluit naar hen over te stappen.

2. Groen of grijs?

Het is een vraag die de media en samenleving domineert op dit moment: wil je groene stroom of grijze stroom?

Groene stroom is milieuvriendelijk opgewekt en vormt in principe geen (zware) belasting op het klimaat. Grijze stroom wordt opgewekt met fossiele brandstoffen.

Grijs is vaak goedkoper, maar groen wordt gestimuleerd en wordt soms ook vereist door opdrachtgevers, met name vanuit overheden. Wil je écht groene stroom, kies dan voor groene stroom opgewekt in Nederland.

Groene stroom uit het buitenland is soms niet daadwerkelijk groen, maar groen ‘gemaakt’ doordat energieleveranciers certificaten opkopen waarmee ze de stroom groen mogen noemen.

3. Bekijk de tarieven na het eerste jaar

Veel energieleveranciers hebben lage tarieven gedurende het eerste jaar, waarmee ze klanten proberen aan te trekken.

Niet zelden gaat de prijs hierna fiks omhoog, bijvoorbeeld om de kosten die gemaakt zijn in het eerste jaar te compenseren.

Kijk daarom altijd naar de geschatte kosten in de gehele looptijd van een contract.

4. Opbouw van kosten

De kosten van stroom zijn op te delen in twee groepen: het vastrecht (vaste kosten) en variabele tarief (afhankelijk van afname energie).

Doorgaans zijn bouwen energieleveranciers de prijs op volgens één van de volgende twee constructies:

  • Relatief laag vastrecht, hoge kosten per eenheid energie
  • Relatief hoog vastrecht, lage kosten per eenheid energie

Voor grote verbruikers is de tweede optie vaak voordeliger, voor kleinere verbruikers de eerste optie. Het is dan ook belangrijk om vooraf goed te bepalen hoeveel energie de onderneming gemiddeld gebruikt en of dit gaat stijgen of dalen in de komende jaren.