We leven in een digitale wereld waarbij er veel ruimte is voor technologische ontwikkeling. Veel IT’ers houden zich bezig met het verbeteren van eerdere versie van een product of dienst.

Er zijn jaarlijks ook veel IT’ers die met een nieuw idee aan het werk zijn gegaan en nieuwe producten of software uitbrengen. Wanneer dit het geval is, kan het verstandig zijn om patent aan te vragen.

Hiermee wordt het idee beschermd en is het voor andere partijen verboden om een uitvinding na te maken, te verkopen of in te voeren. In dit artikel wordt benadrukt waarom het belangrijk is om IT innovaties te patenteren.

Een goed idee kan veel geld waard zijn

Een reden om patent aan te vragen voor nieuwe ideeën is dat een goed idee veel geld waard kan zijn.

Een goed idee kan het verschil maken voor een individu of bedrijf. Door met een slimme verbetering of een nieuw concept te komen, kun je zomaar uitgroeien tot een marktleider. Daarom is het slim om patent aan te vragen als je een nieuw concept bedenkt dat veel potentie heeft.

Zo voorkom je dat iemand anders met het idee aan de haal gaat en er veel geld misgelopen wordt. Andere partijen mogen het product of dienst dan ook niet namaken. Hierdoor ben jij de enige die het op de markt mag brengen.

De concurrentie voor zijn

Het is mogelijk dat de concurrent zat te spelen met hetzelfde idee voor een nieuwe product of dienst.

Door zo snel mogelijk patent te krijgen, ben jij de concurrentie net een stapje voor. Zij mogen de uitvinding niet meer zonder jouw toestemming namaken, verkopen of invoeren. Dit is ook van toepassing als ze zelf al precies dezelfde uitvinding hadden gemaakt.

Als bedrijf kun je de concurrentie licentie verlenen en op deze manier inkomsten verkrijgen dankzij de uitvinding. De bescherming op de uitvinding duurt maximaal 20 jaar. Daarna is iedereen weer vrij om het na te maken of toe te passen.

Octrooien belonen en bevorderen innovatie

Door patent aan te vragen wordt de uitvinder beloond voor zijn of haar kennis en creativiteit. Behalve erkenning is het ook mogelijk om dankzij het octrooi de kosten van het voorgaande onderzoek of het ontwikkelingsproces terug te verdienen.

Een voorwaarde van patent krijgen, is dat de details van een uitvinding openbaar gemaakt worden. Andere uitvinders gaan dan niet meer hetzelfde maken, maar kunnen wel jouw uitvinding verbeteren. Hierdoor wordt innovatie gestimuleerd.