Eindelijk ben je thuis na je werkdag. Je hebt nog van alles op de planning staan en daar is nu tijd voor. Je wil nog een uurtje naar de sportschool, een lekkere verse maaltijd bereiden en je hebt tijd vrijgemaakt om aan je hobby te werken.

Maar nu je thuis bent, wil je alleen maar op de bank neerploffen, een pizza in de oven gooien en een filmpje kijken. Zonde, toch?

Om te zorgen dat je aan het eind van je werkdag nog energie over hebt voor de rest van je leven, moet je je brein verwennen. Hier enkele tips om te zorgen dat je brein de hele dag fit blijft.

Voorkom constante prikkeling

In moderne werkplekken wordt je brein constant geprikkeld. Er is constant geluid van collega’s die praten, printers die printen en auto’s die voorbijrazen.

Dit zijn allemaal signalen die je brein moet verwerken naast je werkzaamheden. Enorm vermoeiend dus! Wordt de herrie je even te veel zorg dan dat je je kan afsluiten. Koop een goede koptelefoon en zet deze op.

Zet hier geen muziek op aan, want zijn natuurlijk ook allemaal weer prikkels. Werk lekker in stilte met eventueel wat rustgevende geluiden op je koptelefoon.

Een andere vorm van constante prikkeling gedurende de werkdag is het altijd storen en gestoord kunnen worden door collega’s.

“Ha collega kun je me hier snel even mee helpen?”

Het is een kleine moeite, maar voor je brein wordt dat aardig vermoeiend.

Zorg dat als je geconcentreerd wil werken, dat je collega’s hiervan op de hoogte zijn en je even met rust laten.

Deel je dag slim in

Je werk zelf is natuurlijk ook vermoeiend voor je hersenen. Verdeel vermoeiende werkzaamheden dan ook slim over de dag verspreid in.

’s Middags lukt het bijna niemand om nog langdurend geconcentreerd te werken. Plan werkzaamheden waar je je lang moet focussen dan ook ’s ochtends in.

Plan rust in

Rust is een belangrijk onderdeel van de werkdag, maak hier dan ook tijd voor in je agenda. Voor de hand liggend is dat je je rust pakt in de lunchpauze. Vaak vul je deze rusttijd toch in met prikkels.

Kletsen met collega’s, social media en muziek en het half uur is zo om. Je hoeft je ook niet schuldig te voelen als je af en toe een kwartier rust neemt.

Pak een kop koffie en ontspan. Je zult zien dat je productiviteit alleen maar stijgt, ondanks dat je minder tijd aan het werk bent.

Ook buiten het werk moet je waar het kan rustmomenten pakken. Thuis zijn er weer zat andere afleidingen. Je moet het huishouden runnen, de nieuwe aflevering van je serietje kijken en je hebt allerlei sociale verplichtingen.

Als je ergens een half uurtje over hebt, bijvoorbeeld tijdens de terugreis naar huis vanaf werk, pak hier dan ook rust.

Ontgrendel niet gelijk je telefoon en zet niet een muziekje op. Verwerk gewoon even rustig de dag.

Het komt dus op neer dat je bewust me je rust om moet gaan. Neem er tijd voor, plan het in en geniet ervan!