Hackers en andere misdadigers worden steeds innovatiever op het gebied van online stelen. Niet alleen stelen hackers geld, ook stelen ze persoonsgegevens. Je hebt vast wel eens gehoord van ‘phising mail’ en andere soorten fraude.

Welke soorten gevaren liggen er allemaal op de loer?

Er bestaan op het moment enorm veel bedreigingen en elke dag komen daar meer bij, de gevaren die over het algemeen op de loer liggen zijn:

  • Malware

Onder malware verstaan we alle soorten schadelijke en ongewenste software. Over het algemeen is malware een verzamelnaam voor allerlei soorten virussen.

  • Spyware

Spyware is een stukje software die het voor hackers mogelijk maakt om gegevens te stelen van computers en andere soorten elektronische producten. Hackers gebruiken deze gegevens om het door te verkopen aan externe partijen.

  • Identiteitsfraude

Identiteitsfraude wordt steeds populairder onder hackers. Wanneer iemand identiteitsfraude pleegt hackt die persoonlijke gegevens zoals je naam of bijvoorbeeld een foto.

  • DDoS-aanvallen

Een andere populaire techniek is de ‘DDoS-aanval’. Bij deze techniek hebben hackers als doel om bepaald websites plat te leggen. Dit doen zij door heel veel computers contact te laten maken met een server waardoor een server overvol raakt. De website is dan dus onbereikbaar.

Hoe kan ik mijn computer beschermen tegen deze gevaren?

Er bestaan een paar soorten beschermingen tegen virussen. De eerste de die meeste computers vaak standaard hebben heet Windows Defender. Dit programma is gemaakt door Windows zelf en is een firewall die je computer beschermt tegen virussen en andere software. Echter is de Windows Defender applicatie niet de beste, daarom kiezen veel mensen ervoor om een andere virusscanner aan te schaffen.

Een tweede optie waarmee je jouw computer kunt beschermen is een VPN. Met een VPN-verbinding is het mogelijk om het IP-adres te verbergen van jouw computer. Wanneer je verbinding maakt met een server wordt deze verbinding omgeleid waardoor er een ander adres wordt afgegeven. Het voordeel van een VPN is dus veiliger internetten.