Wie beter wil plannen en organiseren moet hiermee ook serieus aan de slag gaan. Ik ken namelijk veel mensen die graag beter willen plannen maar in de praktijk hier veel moeite mee hebben. Diverse valkuilen – die beter plannen behoorlijk in de weg kunnen zitten – liggen namelijk op de loer. We noemen de enkele valkuilen.

  1. Het blote hoofd

Wie denkt werkzaamheden, afspraken en tijdstippen op te slaan in het eigen hoofd, die is niet serieus met plannen en organiseren bezig. Alles in het blote hoofd onthouden kan lang goed gaan, maar op een gegeven moment vergeet je die ene belangrijke afspraak. Onderschat dus niet om goed het te plannen en daarbij op een manier te werk te gaan die ook echt helpt.

  1. Geen ‘nee’ kunnen zeggen

Veel mensen hebben hiermee te maken. Durf ‘nee’ te zeggen als iets te veel wordt of niet in je planning past. Pas dan neem je jouw eigen werkzaamheden of bezigheden serieus. Ben dus niet bang om iemand te kwetsen, af te wijzen, maar vaak is dit helemaal niet het geval. Door af en toe ‘nee’ te zeggen kom je voor jezelf op en daar is helemaal niks mis mee.

  1. Werken zonder instrument

We lieten eerder al weten dat het blote hoofd nu niet bepaald de ideale agenda is voor je werkzaamheden. Gebruik een duidelijke tool of instrument waarmee je kunt plannen. Denk bijvoorbeeld aan een agenda, speciale software voor het maken van een planning of de Outlook waarmee je uit werkt. Je zult merken dat je hierdoor veel beter inzage krijgt in wat je nog moet doen en wat bijvoorbeeld prioriteit heeft om eerste te doen. Daarnaast heb je een schriftelijk bewijsstuk waarmee je aan jouw directeur kunt aantonen dat jouw planning met werkzaamheden vol zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER