Vrijheid is iets wat voorop staat bij het bestaan als ondernemer. Gaat het bijvoorbeeld om het verzorgen van de administratie, je hebt de keuze om daar zelfzorg voor te dragen middels een online boekhoudprogramma of je kunt het simpelweg uitbesteden. Waar je voor kiest is in grote mate afhankelijk van de kennis die je in bezit hebt en tijd.

Zelf online boekhouden

De drempel om te kiezen voor zelf online boekhouden ligt niet hoog. Spreekt het werken met cijfers je aan en je hebt was basiskennis boekhouden in huis, aan de slag gaan met een online boekhoudprogramma is dan helemaal niet zwaar. Bij het zelf invullen geldt: let op het betalingskenmerk van de Belastingdienst.

Een ander aspect waar je op moet letten zijn de kosten. Kies je ervoor om de boekhouding te laten verzorgen door een externe boekhouder, relatief gezien ben je meer kwijt dan wanneer je het zelf doet.

De boekhouder factureert vaak per uur en stuur je maandelijks een map met bonnetjes op zodat je verder geen omkijken meer hebt, ook dat merk je in je portemonnee.

Uitbesteden administratie

Het uitbesteden van de boekhouding heeft uiteraard ook voordelen. Je krijgt namelijk te maken met expertise en op deze wijze weet je dat alles conform de eisen van de fiscus in orde wordt gemaakt.

Tijd is een ook punt wat leidt tot het maken van een keuze. Ben je wel boekhoudkundig onderlegd maar je hebt het zo druk met het runnen van je zaak en de lasten zijn makkelijk te dragen, uitbesteden is een praktische oplossing.

Boekhouding in de cloud

Maak je uiteindelijk toch een keuze voor online boekhouden, je haalt daarmee een hoop voordeel in huis. Eén van de aspecten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een boekhoud desktopapplicatie is, dat er hardware eisen gelden.

Zo dient de processor van een bepaald type te zijn, hetzelfde geldt voor het besturingssysteem en er moet een minimale hoeveelheid geheugen aanwezig zijn. Bij de aanschaf kun je dan ook met bijkomende kosten te maken krijgen.

Bij online boekhouden heb je dat probleem niet. De applicatie draait namelijk ergens in de cloud (op een externe server) en de ontwikkelaar draagt alle zorg voor wat betreft hardware eisen. Met updates heb je zelf ook niets te maken.

De installatie ervan en eventuele kosten zoals dat wel eigen is bij een desktopapplicatie zijn voor rekening van de fabrikant. Updates worden namelijk door de ontwikkelaar gedaan en jij merkt daar niets van. Het enige dat je ervaart is betere stabiliteit en extra functies. Naast minimale hardware dien je over een recente browser te beschikken en je kunt zo aan de slag.

Een bijkomend voordeel van online boekhouden is, dat je niet aan een plek gebonden bent. Je kant vanuit elke locatie inloggen en starten met de boekhouding zolang je maar een internetverbinding hebt. Een programma dat dit mogelijk maakt is Controlligence.

Werk je op projectbasis waarbij je ter plekke aanwezig dient te zijn, dan is dat een ware aanwinst.

Externe boekhouder

Twijfel je toch aan je capaciteiten en je bent er niet zeker van dat je op de juiste wijze aan de slag kunt gaan met online boekhouden, ook hier ligt er een oplossing voor de hand.

Afhankelijk van het pakket bestaat namelijk de mogelijkheid dat er op afstand meegekeken kan worden. Kom je er bijvoorbeeld niet uit met een bepaalde boeking, een externe boekhouder kan zo inloggen en de nodige correcties aanbrengen.

Door de mogelijkheid dat een expert toegang heeft tot jouw administratie is de druk voor jou als ondernemer stukken minder en dat is een flinke geruststelling.

Een keuze maken voor zelf online boekhouden of het geheel uitbesteden is iets persoonlijks. Ben je handig met cijfers en is er wat kennis aanwezig met een online programma, je komt dan heel ver.

Twijfel je aan jezelf wat betreft kennis of heb je weinig tijd, kies dan voor uitbesteden.