Wanneer men het heeft over succesvol ondernemen gebruikt men allerlei jargon. Growth-hackinginfluencer marketing, lean start-up methode, though leadership en ga zo maar door. Natuurlijk, het zijn allemaal woorden of processen die een zeker belang dienen, maar veel te vaak wordt het belangrijkste vergeten: discipline.

Kijk naar een willekeurige aflevering van College Tour, waar de meest succesvolle personen uit hun branche aan het woord zijn, en het wordt al snel duidelijk. Bij de vraag welke tip ze  voor het publiek hebben om ook succesvol te worden, is er één terugkerend thema: niet opgeven, hard werken en gedisciplineerd zijn.

Mensen die hard werken en dit volhouden, zo wordt gezegd, bereiken vroeg of laat succes. Tegenslagen horen bij het ondernemen, frustraties ook en het gevoel van opgeven al helemaal.

“Starting a company is like chewing glass while staring into the abyss of death.” – Elon Musk

Zo als de misschien wel meest succesvolle ondernemer van de 21ste eeuw, Elon Musk, ooit zei: “Starting a company is like chewing glass while staring into the abyss of death.”. Oftewel: een bedrijf opstarten is alsof je op glas moet kauwen terwijl je in de diepte van de dood kijkt.

Een beetje morbide, maar het geeft precies aan wat ondernemen is: zwaar, lastig en een kwestie van volhouden, blijven werken en blijven leren.

Discipline behouden bij tegenslagen

Begin je net met een onderneming, dan voelt het alsof je de wereld aankan. Je werkt lange dagen, stapt met frisse moed uit bed en grijpt alles met beide handen aan. Maar dan komt er een moment dat het niet gaat zoals je wilt. De klanten blijven weg, de winst valt tegen, je maakt zelfs verlies: het ligt er maar net aan wat je verwachtingen zijn, maar teleurstelling is eerder regel dan uitzondering.

Het is juist in deze periode dat het zaak is om vol te houden en te blijven werken. En het is ook juist in deze periode dat dit lastiger is dan ooit. Je hebt het gevoel dat je het werk voor niets doet en kijkt jaloers naar familie, vrienden en kennissen die een veilige baan hebben met een stabiel inkomen.

Deze periode is dan ook de periode waar het kaf van het koren wordt gescheiden: dit is waar je moet doorzetten. De volgende vijf tips kunnen je helpen om in de moeilijkste periodes stoïcijns te blijven doorwerken aan je onderneming.

discipline motivatie
Doorgaan, ook wanneer anderen al aan het ontspannen zijn. Dat is wat je nodig hebt.

1. Schrijf op wat je doel is en houd je hieraan

Richt je hierbij op een doel dat één tot enkele maanden van je vandaan ligt. Begin niet met een plan als ‘ik wil Google verslaan‘ of ‘ik wil groter worden dan Zalando‘. Je raadt het al: de kans is bijzonder klein dat dit gaat lukken. Mocht het wel lukken, dan gaat dat nog wel een tijdje duren.

Schrijf je doel op en geef jezelf een einddatum. Wat is de volgende stap?

Je houd je aan je woord. Altijd.

Zelfs wanneer het op de dag voor je deadline er niet naar uitziet dat het gaat lukken om je plan te behalen, moet je door blijven werken. Doe er alles aan om je doel te behalen. Negeer al je gedachten die je vertellen dat het niet lukt, maar blijf eraan werken. Zo bouw je discipline op en krijg je uiteindelijk sneller het gewenste resultaat. Dit resultaat helpt je vervolgens om gemotiveerd te blijven.

2. Pas je levensstijl aan

Om het hoogste te behalen moeten ook alle randvoorwaarden kloppen. Benader het starten van een succesvolle onderneming als topsport: sta op tijd op, sport om fit te blijven, ga op tijd slapen en weersta verlokkingen die je afleiden van je doel. Zo blijf je gezond (zowel mentaal als fysiek) en is het makkelijker om lange dagen te maken die je toch echt nodig hebt. Het is dé manier om je discipline sterk te houden.

Helaas, het ‘juiste moment’ bestaat niet.

Dat betekent dat je lang niet altijd evenveel zin zult hebben om door te werken. Misschien moet je leuke activiteiten afzeggen, maar als je écht wilt slagen, is het een vereiste. Blijf productief en verspil geen tijd aan onnodige zaken.

3. Wacht niet op ‘het juiste moment’

Helaas, het ‘juiste moment’ bestaat niet. Er zullen altijd zaken zijn die niet zo lopen als je zou willen. Dat kan van alles zijn: zorgen aan je hoofd, een opleiding die je liever eerst zou willen doen of zelfs een bepaald seizoen van het jaar kan je dit gevoel geven.

De realiteit is: dat ene uitgelezen moment ga je niet vinden. Wacht je erop, dan verspil je alleen maar tijd en energie. Want zoals bij alles geldt: hoe langer je iets uitstelt, hoe lastiger het is om ermee te starten.

4. Begin iedere dag direct

Het is aanlokkelijk om aan het begin van je werkdag of na de lunchpauze eerst nog even iets anders te doen. Of dat nou het checken van nieuws is, een spelletje spelen of YouTube-filmpjes bekijken: ze leiden je allemaal af.

Hoe langer je aan deze zaken besteedt, hoe lastiger het is om geconcentreerd en vol overgave aan de slag te gaan. Begin zodra je zit met werken. Dat voelt eerst lastig, maar je gaat zien dat je op deze manier veel sneller in je ritme komt. Sterker nog, al na een week kan je het je waarschijnlijk lastig voorstellen dat je voorheen eerst een uur of nog langer verspilde aan nutteloze zaken.

tegenslagen discipline motivatie
Ook wanneer alles tegenzit moet je volhouden. Dit is waar de echte ondernemers opstaan.

5. Accepteer je eigen fouten

Hoe hard je ook aan je discipline werkt, er gaan momenten komen dat het niet lukt. Misschien is het een dag waarop je weinig doet, misschien is het zelfs een hele week waarin je vrijwel niets uitvoert.

Ik heb het niet nagevraagd, maar ik weet wel zeker dat mensen als Elon Musk, Bill Gates, Mark Zuckerberg en onze eigen Alexander Klöpping die dagen ook wel eens hebben.

De sleutel is om dit geen impact te laten hebben op je eigen discipline en motivatie. Deze dagen horen erbij. Accepteer ze en ga door. Vergeef jezelf en denk er niet langer over na dan nodig. Het is gebeurd, er is niets meer aan te doen. Toon jezelf dat je nog altijd de discipline hebt waaraan je zo hard hebt gewerkt.

En wat als succes uitblijft?

Een ijzeren discipline kan soms nog steeds niets opleveren. Er is niets frustrerender dan succes dat uitblijft wanneer je er wel alles aan doet. Wat je vervolgstap is ligt bij jezelf. Geloof je in je droom, dan werk je door. Voelt het als een wake-up call, dan kun je altijd nog switchen.

Maar hoe het ook loopt: gun jezelf de tijd. Zelfs de meest bekende en succesvolle bedrijven van deze tijd hebben jaren nodig gehad om überhaupt enig succes te boeken. Hieronder een paar voorbeelden. Hoe lang kende je dit bedrijf al?

AirBnB: opgericht in 2008, maar pas sinds enkele jaren wereldwijd bekend
Facebook: opgericht in 2004, maar pas sinds 2010 groter dan Hyves
Uber: opgericht in 2009, maar pas sinds enkele jaren wereldwijd bekend
Booking.com: opgericht in 1996(!), maar pas sinds midden jaren 2000 een wereldwijde speler

Kortom: een bedrijf heeft tijd nodig. Soms moet je het geduld opbrengen om je onderneming ook daadwerkelijk deze tijd te gunnen. Discipline is hierbij één van de belangrijkste factoren.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER