Ook dit jaar staat de IT wereld niet stil, en zijn er een aantal zeer prominente innovaties doorgevoerd. De verwachting is dat de komende jaren de IT sector volledig op de schop gaat door een aantal ingrijpende ontwikkelingen. In deze post neem ik de belangrijkste IT trends die een grote impact gaan hebben met je door.

1. Blockchain

We moeten deze lijst uiteraard aftrappen met blockchain. Deze nieuwe technologie heeft flink wat aandacht in de media gekregen het afgelopen jaar, voornamelijk dankzij de ontwikkelingen op cryptocurrencygebied. Zo is de kans groot dat je al bekend bent met cryptocoins als Bitcoin, Ethereum en Ripple.

Echter kan de techniek die ten grondslag ligt aan blockchain bij veel meer branches worden toegepast. Zo zien we dat onder meer de bankensector, maar ook de gezondheidsindustrie grote stappen maken in het moderniseren van hun systemen.

Hier zien we dan ook veel mogelijkheden waar jij als IT-er de komende jaren een belangrijke rol in kan spelen. De vraag naar specialisten zal sterk toenemen in diverse branches. Lees je dus goed in en verken IT oplossingen zodat je klaar bent om de stap naar blockchain te maken.

2. Augmented en Virtual Reality

Waar een aantal jaar geleden vr-brillen nog in hun kinderschoenen stonden zien we dat in 2018 grote stappen worden gemaakt in de ontwikkeling van de manier waarop we informatie tot ons nemen.

Niet langer worden virtual reality producten louter voor entertainment doeleinden vervaardigd, maar zien we dat met name in de opleidingssector veel kansen liggen. Door middel van virtual en augmented reality wordt de mogelijkheid gecreëerd om zonder risico’s professionals te trainen in werkvelden waarbij veel dreigingen op de loer liggen.

Denk hierbij aan het trainen van chirurgen, of bedieners van zware apparatuur.

3. Artificial Intelligence

Ook zien we meer toepassingen van kunstmatige intelligentie in alledaagse producten. Zo adverteren onder meer smartphone aanbieders als Huawei nu volledig op de AI-functies waarover hun nieuwste producten beschikken.

Daarnaast heeft Google dit jaar hoge ogen gegooid op hun jaarlijkse tentoonstelling van nieuwe innovaties. AI heeft zich in handen van Google tot een volledig gepersonaliseerde assistent ontwikkeld die voor jou geheel zelfstandig afspraken kan maken.

Zo demonstreerde de tech-gigant een live call waarbij een kappersafspraak werd gemaakt door een kunstmatige assistent. Hierbij was de stem niet te onderscheiden van een echt persoon.