Als je wil excelleren, wil je alles uit jezelf halen. Je wil jouw maximale productiviteit behalen. Vaak merk je tijdens je werkdag dat dit niet het geval is. Je motivatie en dus productiviteit zakken soms weg en hier erger jij je mateloos aan.

Maximale productiviteit is niet te behalen met alleen doorzettingsvermogen. Het vergt namelijk ook voorbereiding. Deze voorbereidingstaken kosten natuurlijk extra tijd, maar zullen op de lange termijn jouw productiviteit bevorderen.

Hieronder kun je meer lezen over hoe jij je productiviteit kan maximaliseren.

Een goede to-do-lijst

Het maken van een goede to-do-lijst is een van de eerste dingen die je moet doen. Een lijst kan je helpen bij het realistisch inplannen van je dagelijkse werkzaamheden.

Daar bovenop bevordert een to-do-lijst je succesbeleving. Het veelvuldig kunnen afvinken van taken geeft voldoening.

Deel je werkzaamheden ook op een kleinere mootjes. Op deze manier is vooruitgang makkelijker te zien.

Tip: Check ook onze ultieme lijst van productiviteitsapps

Maak een stappenplan

Bij complexe werkzaamheden is voorbereiding essentieel. Het is dan ook beter dat je eerst een stappenplan maakt en er niet gelijk aan gaat beginnen.

Bedenk hoe je het probleem wil oplossen en welke stappen je moet nemen om dat punt te bereiken.

Zo kun je binnen complexe werkzaamheden toch je vooruitgang meten. Het maakt moeilijke taken makkelijk.

Doe een werk warming-up

Als je gaat sporten, begin je ook niet met een sprint. Je warmt eerst al je spieren en gewrichten op voordat je een topprestatie kan leveren.

Bij werk is dit niet anders. Begin je dag dus niet met de zwaarste taak. Doe de makkelijke klusjes eerst. Dan zit je al helemaal in de werk zone voordat je begint met je hoofdtaak.

Plan je rust in

Het is verleidelijk om te denken dat meer werkuren gelijk staan aan meer productiviteit. Dit is zeker niet het geval.

Niemand heeft een oneindig concentratievermogen, dus zonder rust zakt de productiviteit van iedereen. Om deze rust zeker te stellen moet je deze rusttijd inplannen.

Laat je dan ook niet storen door collega’s, deze tijd is bezet door rust. Blok deze rusttijd dan ook in je agenda.

Slaap

Het is heel voor de hand liggend, maar wel waar. Goede slaap bevordert je welzijn in het algemeen en dus ook je productiviteit.

De precieze hoeveelheid slaap die jij nodig hebt is persoonlijk, maar de meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per dag nodig.

Je hebt meer aan 15 fitte uren dan 19 wakkere uren waar je je ellendig voelt.

Maak een minitakenlijst

Er zijn veel momenten op de dag waar je moet wachten. Deze momenten zijn vaak net niet lang genoeg om iets nuttigs doen.

Eer je begint, is de wachttijd alweer om. Denk aan momenten als wachten bij de tandarts of reizen met het openbaar vervoer. Om deze momenten toch nuttig te kunnen besteden, moet je een minitakenlijst maken.

In deze lijst zet je kleine werkzaamheden die je in enkele minuten kan uitvoeren. Zodra je dan een klein beetje tijd over hebt, kun je gelijk productief aan de slag.