Betrek je een pand met je bedrijf, dan zijn er een hoop zaken die geregeld moeten worden, waaronder de stroom. Het afsluiten van een zakelijk energiecontract is in de basis niet heel anders dan bij een zakelijk contract, maar er bestaan wel enkele verschillen.

Managing-IT.nl heeft drie tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze wanneer je een zakelijke energiecontract wilt afsluiten.

1. Contractduur

Doorgaans bieden energieleveranciers verschillende soorten contracten aan. Het kan gaan om een contract dat gedurende één, twee of drie jaar loopt, maar ook om een contract van onbepaalde tijd.

Bij een contract met een bepaalde tijd zit je hier in principe aan vast. Je kunt het contract tussentijds opzeggen, maar krijgt dan te maken met een boete die je moet betalen.

Zelfs als je elders goedkopere stroom kunt krijgen, leidt het opzeggen van zo’n contract doorgaans tot hogere kosten dus simpelweg bij je energieleverancier blijven. Kies dan ook alleen voor een vast contract als je er zeker van bent dat je ook bij de leverancier wilt blijven gedurende deze tijd.

Met een variabel contract kun je tussentijds opzeggen en overstappen. Dit biedt meer vrijheid, al loop je hiermee vaak wel kortingen en bonussen mis die je wel krijgt wanneer je een vast contract afsluit.

2. De extra’s van iedere energieleverancier

Als ondernemer wil je niet teveel bezig zijn met de administratie en andere zaken die niet horen bij de dagelijkse werkzaamheden.

Dit wil echter niet zeggen dat deze zaken onbelangrijk zijn. Het is daarom goed om te kiezen voor een energieleverancier met veel handige extra’s op dit gebied.

Zo zijn er veel energieleveranciers met uitgebreide online platforms waar je inzicht hebt van je verbruik, zaken kunt aanpassen en inzien. Dit maakt het overzichtelijker en makkelijker bij te houden.

Bovendien zijn er energieleveranciers die specifieke extra producten aanbieden, zoals het installeren van zonnepanelen met korting.

Let hierbij ook goed op de ervaringen van bestaande klanten. Zij kunnen je een inzicht geven van het gebruiksgemak van de services van de leverancier en de kwaliteit van de klantenservice. Op sommige platforms, zoals Nederlandreview.nl, kun je bijvoorbeeld Pure Energie ervaringen of Energiedirect ervaringen lezen.

3. Groene stroom, of toch niet?

Groene stroom heeft een minder grote invloed op het klimaat en is dus ook goed voor het milieu. Een groot aantal energieleveranciers zegt volledig groen te zijn, maar in de praktijk is dit niet altijd het geval.

Vaak worden zogenaamde Garanties van Oorsprong geïmporteerd uit andere landen. Met deze certificaten kan stroom als groen geleverd worden, omdat deze certificaten worden afgegeven bij de productie van groene stroom. Niet in ieder land worden deze certificaten echter gebruikt.

Het resultaat is dat de groene stroom waartoe de certificaten behoren elders wordt verbruikt en de Nederlandse energieleverancier haar eigen grijze stroom verkoopt als groene stroom door deze Garanties van Oorsprong over te kopen en te leveren met de stroom.

Wil je échte groene stroom, check dan waar de energie van de leverancier vandaan komt. Je zit het veiligst met groene energie afkomstig uit Nederland.