Vrijwel iedereen krijgt er zo nu en dan mee te maken: een ontslag. Met name in economisch lastige tijden wordt een organisatie vaak gedwongen om te snijden in het personeel, wat kan leiden tot gedwongen ontslagen. Ook als gevolg van slecht functioneren of een serieus conflict kan er gekozen worden voor een ontslag.

Bij een ontslag zijn er enkele belangrijke zaken om direct rekening mee te houden. Managing-IT.nl geeft je vijf tips.

  1. De vaststellingsovereenkomst

Word je ontslagen, dan heb je enkele rechten die de werkgever moet respecteren. Bij ontslag met wederzijds goedvinden worden er afspraken gemaakt over het ontslag die vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst.

Het is belangrijk om deze niet direct te ondertekenen. In veel gevallen heb je bijvoorbeeld recht op een transitievergoeding. Is dit het geval, dan is het gebruikelijk om te onderhandelen over de hoogte hiervan. Teken je direct, dan is dit niet meer mogelijk.

  1. Transitievergoeding

De transitievergoeding is een financiële compensatie voor het ontslag. De hoogte hiervan verschilt sterk, onder meer op basis van het aantal dienstjaren en jouw bruto inkomen

Om aanspraak te kunnen maken op een transitievergoeding moet je voldoen aan enkele eisen. Zo moet je minimaal twee jaar in dienst zijn geweest, niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben en niet zelf het initiatief hebben genomen om het dienstverband te beëindigen.

 

Aan de hand van enkele gegevens kun je de transitievergoeding berekenen die in jouw situatie reëel is.

  1. WW-uitkering

Word je ontslagen, dan heb je doorgaans recht op een WW-uitkering. Hiervoor moet je in de afgelopen 36 weken tenminste 26 weken gewerkt hebben, direct beschikbaar zijn voor betaald werk en in een dienstverband zijn geweest. Ook moet de werkloosheid niet de schuld van de werknemer zijn.

Voldoe je aan deze eisen, dan kan een uitkering worden aangevraagd bij het UWV. Let op: het UWV heeft strenge eisen gedurende de periode dat je werkloos bent. Zo moet je actief op zoek naar nieuw werk.

  1. Zet zoveel mogelijk lijnen uit

Het vinden van een nieuwe baan kan, mede afhankelijk van je leeftijd en expertise, soms erg lastig zijn. Dreigt er een ontslag aan te komen of ben je al ontslagen, zet dan zoveel mogelijk lijntjes uit.

Dit betekent niet alleen reageren op vacatures, maar ook met relevante personen praten die je wellicht op een later moment kunnen helpen om een nieuwe baan te krijgen. Hoe meer mensen weten van je situatie, hoe groter de kans op een snelle oplossing.

  1. Budget

Een periode van werkloosheid betekent dat je beter op je geld moet passen. Wacht niet tot je krap zit, maar ga direct aan de slag met een budget waarmee je het zeker een aantal maanden kunt uithouden.

Soms betekent dit dat je moet afstappen van de gebruikelijke merken in de supermarkt of minder uitstapjes moet ondernemen.