Drie jaar geleden heeft de Nederlandse overheid het zogeheten enrgielabel ingevoerd. Met deze maatregel worden huiseigenaren en huurders beter voorzien van de energiezuinigheid van een huis of woning. 

Maar wat is het energielabel nu precies en waar wordt dit op gebaseerd?

Bij Managing IT zochten we het voor je uit.

Bewuster wonen is de trend

Het spreekt voor zich dat met het energielabel wordt getracht om een meer bewuste maatschappij te bewerkstelligen. We zien dat we nu midden in een energietransitie zitten en dat de focus steeds meer wordt verlegd naar energieneutraal bouwen en wonen. Vanuit de Europese Unie zijn de afgelopen jaren een aantal strenge duurzaamheidsdoelstellingen opgesteld, en Nederland is goed op weg om deze te behalen.

Er worden nu zelfs al nieuwbouwwoningen gebouwd die in het geheel niet meer op gas zijn aangesloten en die volledig zelfvoorzienend zijn in hun energie. Deze energie wordt bijvoorbeeld opgewekt door zonnepanelen op het dak, of door een windmolen in de tuin.

Nu is het natuurlijk onmogelijk om direct alle woningen van Nederland geheel energieneutraal te maken. Echter wordt met het energielabel wel geprobeerd om nieuwe kopers of huurders bewust te maken van de voetafdruk die een woning heeft op het milieu.

En niet alleen dat, ook kun je door middel van het energielabel heel snel inschatten wat de verwachte kosten zijn voor je jaarlijkse energierekening. Ga je een woning huren, dan heb je hier dus dubbel profijt van.

Hoe werkt het energielabel?

De kans is groot dat je het energielabel al voorbij hebt zien komen de afgelopen jaren. Er wordt met behulp van letters aangegeven hoe zuinig, of juist hoe onzuinig een huis is.

De letter A geeft hierbij de beste score aan, en de letter G betekent dat de woning zeer onzuinig is.

Hoe krijgt een woning een goede score?

Op basis van diverse factoren wordt de score van het label berekend. Denk hierbij aan de aanwezigheid van dubbel glas, zonnepanelen, gedegen isolatie en soortgelijke factoren.

Al deze punten worden gedocumenteerd en weergegeven in het energielabel. Het mooie aan dit label is dat gelijksoortige woningen ook in de berekening worden meegenomen.

Wanneer je tussen een zeker aantal woningen twijfelt kun je dus heel goed vergelijken welke woning zuiniger is en je op termijn minder vaste lasten zal opleveren.

Belangrijke info voor eigenaren

Deze maatregel brengt uiteraard een extra verantwoordlijkheid met zich mee voor huiseigenaren die op het punt staan om hun woning te verkopen en aan de aanbieders van huurwoningen.

Omdat men in Nederland wil stimuleren dat er bewuster met energie wordt omgegaan is er dan ook een straf opgezet wanneer men als verhuurder geen energielabel aanlevert.

Zo kun je als aanbiedende partij meer dan 400 euro boete krijgen wanneer je verzuimt aan je plicht om een energielabel mee te leveren. De verwachting is dat deze boete de komende jaren flink verhoogd gaat worden.

Wees er dus altijd attent op dat je laat uitrekenen hoe zuinig jouw woning is voordat je deze in de verkoop of verhuur zet. Hiermee bespaar je jezelf een fikse boete.