De meest simpele vorm van een bedrijf in Nederland is een eenmanszaak. Om een eenmanszaak op te richten hoef je alleen een bedrijfsnaam hebben, een korte omschrijving van je werkzaamheden en een verwachte jaaromzet. Met deze informatie ga je naar de Kamer van Koophandel en binnen een kwartier ben je de trotse bezitter van een officiële onderneming.

De meest succesvolle bedrijven worden echter vrijwel altijd opgezet door een klein, sterk team van mensen. Kijk naar Facebook, opgericht door Mark Zuckerberg en twee vrienden, of Snapchat, opgericht door een klein groepje Standford-studenten. Ook oudere bedrijven als Microsoft, Yahoo en Google zijn opgezet door een groepje mensen die vanaf het begin samenwerkten.

De vraag is dan ook: is een eenmanszaak wel zo’n goede manier van ondernemen? De opzet is makkelijk, maar de praktijk toont aan dat succes voortkomt uit intensieve samenwerkingen vanaf de start. Wij zetten de voor- en nadelen van een eenmanszaak op een rijtje.

eenmanszaak voordelen visie
Werk je alleen, dan kun je werken op puur basis van je eigen visie en hierdoor sneller knopen doorhakken.

Voordelen eenmanszaak: gemak en vrijheid

Als een solo ondernemer zijn er diverse voordelen die je niet hebt wanneer je altijd samenwerkt.

Snel besluitproces – snellere groei mogelijk

Een duidelijk voordeel is dat er bij een eenmanszaak maar één iemand is die bepaalt welke koers gevolgd wordt: jijzelf. Geen ellenlange discussies over de volgende stap, maar snel beslissen en vervolgens hard werken om deze stap te ontwikkelen.

Bij sommige samenwerkingen lopen visies zo sterk uiteen, dat de onderneming in een houdgreep terecht komt.

Met een juiste visie betekent dit ook dat je sneller kunt groeien. Bij sommige samenwerkingen lopen visies zo sterk uiteen, dat de onderneming in een houdgreep terecht komt. Vanwege de verschillen van inzicht lukt het niet om de volgende stap te zetten, waardoor de ontwikkeling van het bedrijf stagneert.

Meer controle

Voortbordurend op het volgende punt: met een eenmanszaak heb je meer controle. Je hebt in principe alles in eigen handen: strategie, uitgaven, klantenacquisitie en productontwikkeling.

Op deze manier ben je in staat om je product volledig te vormen naar je eigen ideeën, wat vaak ook leidt tot meer tevredenheid over het eindproduct.

Meer winst

Het is simpele wiskunde: met minder mensen ontvang je zelf een groter deel van de winst. Wat dat betreft pluk je dan ook sneller de vruchten van een eerste groep klanten.

Met een eenmanszaak weet je één ding zeker: discussies gaan er niet komen.

Tegelijkertijd zal een gemiddelde startende onderneming nooit een vetpot zijn. Het vinden van de eerste klanten is lastig en in de meeste gevallen is het beter om zoveel mogelijk geld terug te investeren in de groei van het bedrijf. Lees meer over geldzaken en zakelijke rekeningen.

Minder drama

Waar mensen samen zijn, is ook altijd frictie. Deze kan groot of klein zijn, maar je ontkomt er bijna niet aan dat er (stevige) discussies gaan ontstaan met zakenpartners. Dit kan positief uitpakken, maar kan ook leiden tot een breuk, waaraan het bedrijf ten onder gaat.

Met zakenpartners is het een fijne scheidslijn tussen gezonde discussies die het bedrijf verder helpen en discussies die aan de poten van de onderneming zagen. Met een eenmanszaak weet je één ding zeker: discussies gaan er niet komen. Je kunt dit in zowel een positief als negatief licht zien.

eenmanszaak samenwerken bv nadelen
Met een samenwerking zijn er meer perspectieven en is er meer totale kennis. Dit helpt bij het maken van de juiste beslissing.

Nadelen van een eenmanszaak

Hoewel het voor sommigen bijzonder prettig is om alleen te kunnen werken, is het niet alleen maar positief. Zoals in de inleiding al werd aangegeven: de meest succesvolle ondernemingen komen altijd voort uit een samenwerking tussen twee of meer personen met een zelfde visie. Er zitten dan ook duidelijke nadelen aan een solo-onderneming.

Gedeelde kennis

Bij een solo-onderneming ga je uit van je eigen kennis bij het maken van besluiten en uitvoeren van het werk. Met meerdere personen heb je gedeelde kennis. Vrijwel altijd – en zeker bij goede teams – hebben verschillende personen verschillende kennisgebieden. Deze gedeelde kennis kun je gebruiken om betere beslissingen te maken. In theorie zou je hierdoor minder snel fouten moeten maken.

Met een eenmanszaak mis je deze extra kennis. Niet alleen kan het zijn dat je hierdoor op bepaalde gebieden kennis mist, ook kun je het eigen inzicht niet toetsen met partners.

Geen controle

Werk je alleen, dan is het erg aanlokkelijk om alles op gevoel te doen. Wat jou het beste lijkt, dat voer je uit. Dit kan goed uitpakken, maar ook erg verkeerd. Met een samenwerking zijn er verschillende kritische blikken op besluiten. Hoewel dit het proces kan vertragen, zal het bij goede ondernemingen de processen uiteindelijk verbeteren.

Werk je samen, dan kun je elkaar stimuleren en op dit soort momenten pushen om door te gaan.

Discipline

Sommige mensen zijn gezegend met een ijzeren discipline en enorm hoge productiviteit. Voor de meeste onder ons zijn er echter regelmatig momenten dat je weinig zin hebt om te werken, zelfs bij een eigen onderneming waar je werkt in een gebied dat je leuk vindt.

Werk je alleen, dan is het aanlokkelijk om op dit soort momenten niets uit te voeren – wie tikt je immers op de vingers? Werk je samen, dan kun je elkaar stimuleren en op dit soort momenten pushen om door te gaan. Met meerdere mensen is er altijd wel iemand die gemotiveerd is en anderen die een zwak moment kennis kunnen aansporen.

Minder werk verzet dan in groepen

Hoe meer mensen je hebt, hoe meer werk je kunt verzetten. Een startende onderneming zit meestal vol werk dat je allemaal nog zelf moet uitvoeren. Dat is zwaar. Soms zo zwaar, dat je door de bomen het bos niet meer ziet en minder hard gaat werken.

Met meerdere partners kan iedereen een deel oppakken en zo veel sneller doelen behalen. Hiervoor is een goede afstemming wel een absoluut vereiste. Voor iedereen moet duidelijk zijn wat de rollen zijn en aan welk doel gewerkt wordt.

Stress

Ondernemen is stressvol. Of je nu bezig bent in een start-up of tien jaar later in een gevestigd bedrijf, stress is vrijwel inherent aan het ondernemerschap. Een bekend gezegde luidt: gedeelde smart is halve smart, en dat geldt zeker ook voor stress tijdens het ondernemen.

Stress kan verlammend werken, maar is ook iets dat overkomen kan worden. Het overwinnen van hevige stress of onzekerheid is echter wel iets dat uit jezelf moet komen. Met hulp van zakenpartners is de kans op succes een stuk groter dan wanneer je alleen werkt aan een eenmanszaak.

De conclusie: alleen of samen?

Er is eigenlijk geen eenduidig antwoord op de vraag of een eenmanszaak beter is dan bijvoorbeeld een besloten vennootschap met partners. Een eenmanszaak heeft duidelijk voordelen, maar ben je ambitieus, dan is een samenwerking met gekwalificeerde partners waarschijnlijk de beste optie.

Je hebt meer mankracht, meer perspectieven en meer kennis. Een goed-geolied team kan net als een eenmanszaak een snelle besluitvorming hebben en vanuit hier snel groeien tot een gevestigd, degelijk bedrijf.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER