Glasvezel is een haar dunne vezel, deze vezel is gemaakt van een speciaal soort glas. Doormiddel van glasvezel kan informatie op snelle en veilige manier verzonden worden. De informatie wordt verzonden doormiddel van een laserlicht, het laserlicht wordt op een hogesnelheid aan en uit geschakeld waardoor gegevens doorgegeven kunnen worden.

Signalen zoals tv, telefoongesprekken en up- en downloads via internet worden omgezet in een digitale code. Hoe sneller de laser aan het uitschakelt hoe sneller deze informatie doorgegeven kan worden. Door middel van de laser die knippert ontstaat er een soort digitale morsecode die bestaat uit punten en strepen.

Mogelijkheden van glasvezel

De mogelijkheden van glasvezel zijn in principe hetzelfde als met ADSL en kabel, je kunt er mee internetten en telefonie en televisie afnemen.

Alleen doormiddel van de glasvezel gaat dit vele malen sneller dan met de traditionele kabel en ADSL. Uniek aan glasvezel is dat er de mogelijkheid is om pakketten te kiezen waarbij de upload snelheid even hoog is als de download snelheid.

De mogelijkheid om glasvezel internet aan te schaffen is nog niet in elke gemeente mogelijk. Belangrijk is dan ook zeker als je de keuze hebt gemaakt om voor glasvezel te gaan om een glasvezel check te doen om er zeker van te zijn dat het beschikbaar is in jouw gemeente.

Voor bedrijven die veel op het internet werken kan het gebruik van glasvezel zeer gunstig zijn. Dit vooral omdat hierdoor de snelheid van het internet vele malen hoger wordt. Waardoor er sneller gewerkt kan worden en er niemand wordt opgehouden door langzaam ladende websites, mails die niet versturen of bestanden die niet of langzaam uploaden/downloaden.

De internetprijs van glasvezel is duurder dan ADSL of kabel, maar uiteindelijk is dit het waard door de snelle uploadt en download snelheid. In sommige gemeente kan de internet snelheid oplopen tot 500mb p/s.