We kunnen tegenwoordig niet meer zonder het internet. Op vakantie vormt dat nog wel eens een obstakel: de netwerkbundel van onze telefoonprovider werkt niet en de Wifi van thuis hebben we ook niet meer. Uiteraard kunnen we wel op andere manieren internetten in het buitenland, maar daarbij moeten we goed opletten.

 

Als we op een terras neerploffen voor een drankje of een restaurant instappen voor het avondeten, als we moeten wachten op het vliegveld of aankomen in de Airbnb: het eerste waar we naar vragen is het wachtwoord van de Wifi. Al bij het zoeken naar hotels en appartementen is het eerste waar we naar kijken of er internet is en een dag offline is als een dag niet geleefd. We zijn zo gewend om altijd verbonden te zijn, dat we het gevoel krijgen dat er iets mist als we even een paar uur geen nieuwe berichten binnenkrijgen. Maar het gaat ook om de andere kant: we willen het thuisfront op de hoogte houden van onze reizen, met foto’s, video’s en updates over het wel en wee in het buitenland. Kortom, ook op vakantie hebben we internet nodig.

Gelukkig is het sinds kort zo dat we in de EU ook over de landsgrenzen voor een vast bedrag kunnen blijven gebruikmaken van onze telefoonbundel en dus op de meeste plekken nog steeds internet hebben, maar zeker voor wie buiten de gebaande paden gaat is een internetverbinding niet altijd vanzelfsprekend. Als we de kans krijgen om weer online te gaan, doen we dat dus. Maar er zitten risico’s aan het internetten in het buitenland.

Omdat we in hotels, restaurants, op vliegvelden en stadspleinen gretig inloggen op openbare netwerken, vergeten we nog wel eens dat deze openbare netwerkenverbindingen zijn waar meer mensen op zitten. En helaas zijn er altijd mensen die het openbare karakter van deze netwerken misbruiken.

Hackers kunnen op je telefoon of laptop binnendringen via een openbaar netwerken en meekijken wat je doet. Als je je e-mail opent, inlogt op Facebook of ergens je creditcard gegevens invult loop je het risico dat deze gegevens of wachtwoorden in handen vallen van kwaadwillenden, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig is er ook voor dit (veelvoorkomende) probleem een oplossing: je kan ook binnen een openbare netwerk je identiteit verbergen door een privéverbinding te creëren waar niemand op kan meekijken en waar hackers geen toegang tot hebben. Zo’n verbinding kan je maken via een VPN verbinding. Zo’n programma op je computer of telefoon kan je een hoop problemen tijdens je reis besparen.

Aan de ene kant kan je dus gewoon blijven gebruikmaken van de netwerken die overal ter wereld worden aangeboden, aan de andere kant kan je er zeker van zijn dat je de volgende dag niet ineens wakker wordt met duizenden euro’s minder op je rekening, alleen omdat een hacker je betaalgegevens heeft weten te bemachtigen.

Zoals je de deur goed op slot doet als je op vakantie gaat, zo wil je ook in het buitenland veilig zijn. Neem die veiligheid serieus: online schuilen meer gevaren dan je denkt.